Ünnep

2023.03.15. 14:02

Eme történelmi eseményünknek az üzenete, lelkesítő ereje nem változott - képgalériával

Molnár Emese

Fotó: LI

Bár meglehetősen zordabb időjárást jósoltak szerdára a meteorológusok, zavar nélkül megtarthatták a március 15-i városi megemlékezést a ’48-as Emlékműnél. A 10 órási kezdés előtt sok gyermek érkezett szüleivel, családtagjaival, ugyanis ezúttal a Petőfi Sándor Általános fiataljai készültek az ünnepi műsorral.

A Himnuszt követően Csibri Istvánné mondott ünnepi beszédet. A hölgy a Petőfi iskola egykori pedagógusa, mintegy negyven éven át tanította a diákokat, jelenleg pedig az MMK szakmai munkatársa. Beszédében többek közt arról szólt, hogy az elmúlt évtizedek során nem mindig ünnepelhettük szabadon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját, viszont eme történelmi eseményünknek az üzenete, lelkesítő ereje nem változott. Mivel idén ünnepeljük a Petőfi Emlékévet (Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója apropóján), ezért kiváló költőnkről, egyik 48-as hősünk életútjáról mesélt a folytatásban. Ezt követően a gyermekek műsora következett, amelyen felléptek a harmadik évfolyamos diákok, az iskola énekkara, ötödik és nyolcadik osztályos tanulók (Szabó Tünde, Bécs Krisztina, Fábiánné Rajcsányi Magdolna, Gulyásné Dorka Violetta Kálmán Kinga pedagógusok felkészítésében). A fiatalok felidézték a forradalom főbb állomásait, verssel és énekkel színesítve a produkciót. A műsor után a koszorúzás következett, amelynek során helyi szervezetek, intézmények vezetői, képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Az ünnepség a Szózattal zárult, ezt követően pedig a megemlékezők egy része átvonult Dunapentele egyik meghatározó alakjának, a földrajztudós Rosti Pál sírjához, ahol koszorút helyeztek el, emléke előtt tisztelegve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában