Arany János Iskola

2023.03.24. 07:00

Családbarát intézményként működnek a Béke városrészben

Váratlan és tragikus esemény adta a helyzetet ahhoz, hogy Tóthné Mess Erika személyében új igazgatót nevezzenek ki az Arany iskola élére.

Molnár Emese

Az igazgatónő elmondta, májusban egy nagyszabású gyereknappal zárják a tanévet, amelyre a diákok családját is várják

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Tavaly immáron harmadik alkalommal kapta meg ötéves kinevezését Garai Zsuzsanna az Arany János Általános Iskola vezetésére, de sajnos a sors közbeszólt. A kiváló pedagógus szeptemberben már nem tudta megkezdeni vezetői munkáját. A Dunaújvárosi Tankerület a szervezeti és működési szabályzat szerint a vezetői pályázat lezárásáig az alsós igazgatóhelyettest, Tóthné Mess Erikát bízta meg az intézmény vezetésével. 

Mint azt Tóthné Mess Erika lapunknak elmondta, pályázata beadása előtt egyeztetett a kollégáival, akik megerősítették abban, hogy szívesen látnák az iskola vezetőjeként a következő években. Ez a támogatás győzte meg arról, hogy beadja a pályázatát. 

– Közös elhatározás volt, hogy az eddigi irányvonalat, pedagógiai értékeket képviselhessük a továbbiakban is. Logikus és érthető döntés, hogy ezt leginkább egy, a belső viszonyokat, hagyományokat ismerő kolléga tudja megvalósítani – mondta Erika. 

Az elmúlt tizenegy esztendőben alsós igazgatóhelyettesként dolgozott az iskolában, így kellő tapasztalattal rendelkezett ahhoz, hogy immáron igazgatóként folytassa munkáját. Ezt az elképzelést támogatta az illetékes minisztérium is, így öt évre szólóan Erikát bízták meg a vezetői feladatok ellátásával. 

– A megbízás új kihívást és lendületet ad a munkámnak. Úgy érzem, az előző vezető által megkezdett munkát átvenni, továbbvinni jelentős és felelősségteljes feladat – mondta az új igazgatónő. 

Beszélt arról is, hogy az első félév meglehetősen terhelt időszak volt. Sok feladat és intéznivaló tornyosult fel, de szerencsére mára utolérték magukat. Az intézményvezetés sokrétű és felelősségteljes feladatában két helyettes segíti. A felső tagozat részéről továbbra is Tibai Lászlóné az igazgatóhelyettes, az alsó tagozat vezetésére pedig Nagy Zoltánnét kérte fel. 

– Az idei tanévet átmeneti időszakként kezeljük. Új programokat nem tervezünk, tiszteletben tartva ezzel az előző vezető munkásságát. A mulatsággal járó szülő-pedagógus bált elhalasztottuk, hisz még tart a gyászidőszak. Arra azonban különösen ügyelünk, hogy ebből a kissé még mindig szomorkás helyzetből a gyerekek ne érezzenek semmit, a megszokott módon teljenek a mindennapjaik – magyarázta Erika. 

Azt is hozzátette, hogy szeptembertől majd új lendülettel vágnak neki az iskolai életnek. Szeretnék megőrizni a már hagyományos programjaikat, és újabb rendezvényekkel is színesítik a kínálatot. Jelenleg az óvodásoknak szóló Iskola-nyitogató programsorozatuk zajlik, amelyre szerdánként nagy szeretettel várják az iskolába készülő gyerekeket és szüleiket. A hamarosan esedékes beiratkozás (április 20-án és 21-én) hosszú távra szóló, felelősségteljes választást jelent a leendő elsős családoknak. Ezt a döntést szeretnék megkönnyíteni a kicsiknek szóló játékos foglalkozásokkal. 

– Iskolánk egy családbarát intézmény, ahol a gyermek kapja a főszerepet, és ahol otthonos környezetben érezhetik magukat a diákok. A szülőkre partnerként tekintünk, akik jó helyen, biztonságban tudhatják gyermekeiket nálunk – mondta Erika. 

A Béke városrész (és a környék mára egyetlen) általános iskolája elsősorban az itt élő családokat kívánja megnyerni. Igen meggyőző érveik vannak ehhez: az iskola biztonságos és gyalogosan megközelíthető távolságra van, barátságos a környezet, széles az oktatási kínálat. Az idegen nyelv oktatásán és a művészeti nevelésen kívül az Aranyba járó gyerekeknek a régóta és kölcsönös elégedettséggel működő partneri viszonynak köszönhetően lehetőségük van az épületegyüttesben lévő Gurics György Birkózócentrum edzéseire járni, illetve a Wesley-Da Capo iskolában hangszeres vagy táncoktatáson részt venni. Ezeket a foglalkozásokat a pedagógusok a tanulók iskolában tartózkodásának ideje alatt is támogatják. 

Hasonlóan gyümölcsöző az együttműködés a József Attila Könyvtárral, hisz az iskolában működik a Béke fiókkönyvtár, amelynek előnyét a gyerekek élvezhetik. A diákok a legújabb kiadványok között válogathatnak, a rendszeres könyvtárba járással jó olvasóvá és szövegértővé válnak. 

Az igazgatónő elmondta, hogy a jelenleg tapasztalható, pedagóguspályához kapcsolódó nehézségek őket is érintik, de igyekeznek mindent megtenni a folyamatos és a felmerülő igényeket kielégítő nevelő-oktató munka biztosítására. Sok kollégájuk nyugdíjba vonult, szívesen várják a pályakezdő fiatalokat. Bár a tantestület terhelt, eddig minden akadályt meg tudtak oldani. Kiemelte, azon dolgozik, hogy az iskola ne csak a szülők, hanem a munkavállaló tanítók és tanárok számára is vonzó legyen. 

– Az a célunk, hogy összefogással és együtt átélt élményekkel olyan közösségtudatot teremtsünk, ahol a dolgozók jókedvűen oldják meg a felmerülő problémákat – tette hozzá. 

A városban egyedülálló módon az Arany iskolában foglalkoztatnak iskolaőrt. 

– Iskolaőr kolléganőnk jelenléte nem azt mutatja, hogy problémánk lenne a gyerekekkel. Ittléte növeli mind a gyerekek, mind a szülők biztonságtudatát. Örülünk, hogy személyével bővült a kollektívánk. A gyerekek ismerik és szeretik, a pedagógusok számíthatnak rá. Beszélget a tanulókkal, köztük van a szünetekben. Mivel portás alkalmazottunk nincs, ő segít az illetéktelen bejárók kizárásában, az értékeink megőrzésében. Hosszú távon gondolkodunk a személyében, elégedettek vagyunk vele. 

A beszélgetés során a vezetőnő felsorolta az elkövetkezendő időszak főbb eseményeit is. A jövő héten lesz például a felsős diákoknak szóló digitális témahét, majd az alsósoknak szóló fenntarthatósági témahét. Természetesen idén is megtartják a rajz tagozatos növendékek kiállításait, ahol számot adhatnak a tanulók a fejlődésükről, tehetségükről. Májusban egy nagyszabású gyermeknapot szerveznek (amelyre jó idő esetén a kempingben kerül sor). Erre a rendezvényre szeretettel várják a szülőket, testvéreket, hogy a tanév kitartó munkájáért járó megérdemelt pihenést minél többen élvezhessék, és együtt erősítsék az Arany iskola közösségét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában