Az utánképzésről

2023.03.25. 14:00

A jogász válaszol

duol.hu

szonda illusztráció

Az utánképzésről a Közúti közlekedésről szóló, 1988. évi 1. törvény rendelkezik. E törvény 18. § (4) bekezdése tette kötelezővé, hogy utánképzést kell alkalmazni azzal szemben, akit az eljáró bíróság vagy szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá akinek vezetői engedélyét a bűnügyi közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 2013. július 1. napjáig valakit szabálysértés miatt legalább 6 hónapra eltiltott a járművezetéstől a bíróság, vagy szabálysértési hatóság, az utánképzésre volt köteles. A 6 hónap alatti szabálysértések esetén eddig nem volt utánképzés. Az új Btk.-ban a korábbi egy évhez képest egy hónapra csökkentették a járművezetéstől eltiltás büntetés törvényi minimumát. Így 2013. július 1. napjától 1 hónaptól 10 évig terjedő időre alkalmazható az eltiltás büntetés közlekedési bűncselekmények esetén. 

Előfordul, hogy a közlekedési bűncselekmények esetén a bíróság két hónap eltiltást alkalmaz pénzbüntetés mellett. Az elítélt ebben az esetben első alkalommal a bevont gépjármű vezetői engedélyeket kezelő okmány­irodánál szembesül azzal, hogy utánképzésre köteles. Az utánképzés időtartama a jogerős járművezetéstől eltiltás lejártát követően további 3-4 hónappal meghosszabbíthatja a jogosítvány visszaszerzését. 

Gond, hogy sem az okmány­iroda, sem a bíró nem tájékoztatja a vádlottat, elítéltet arról, hogy a kiszabott járművezetéstől eltiltás letelte után utánképzésre köteles. Az elítélt a kiszabott idő leteltével az okmány­irodától kap először tájékoztatást, hogy vezetői engedélyét nem kaphatja vissza, csak ha az utánképzés teljesítését igazolta. A jelenlegi hatályos rendelkezések értelmében mentesül az utánképzés alól, akit szabálysértési ügyben 6 hónapnál rövidebb időre tilt el a szabálysértési hatóság. Nincs utánképzés, ha 6 hónapot meghaladó időre tiltja el a hatóság, de kategória eltiltást alkalmaz. Közlekedési bűncselekmény esetén 1 hónapra, vagy akár 10 évre tiltja el a bíróság a vezetőt, utánképzésen kell részt vennie, ám nincs utánképzés kategória eltiltásnál. 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában