Gondoltad volna?

2023.02.08. 13:00

Nem a legnépszerűbb szakok adják a legértékesebb diplomákat

A három legnépszerűbb felsőoktatási szak között nincsenek ott azok a képzések, amelyek a legkeresettebb felsőfokú végzettségeket adják manapság. Mutatjuk, milyen diplomákat keresnek leginkább a cégek napjainkban, és a szakmai tudáson kívül mit mérhetnek fel egy állásinterjún.

uniduna.hu

Fotós: Shutterstock

Az, hogy népszerű egy egyetemi szak, nem feltétlenül jelenti azt, hogy keresett végzettséget is ad!

Idén is február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekben meghirdetett képzésekre. Tavaly a gazdálkodási menedzsment, a pszichológia és a jogász szakokra jelentkeztek a legtöbben, azonban nem azokra a felsőfokú végzettségű szakemberekre van a legnagyobb igény az országban, akik ezeken a szakokon végeznek.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröket tekintve jelenleg gépészmérnökökre és villamosmérnökökre lehet a legnagyobb a kereslet a munkaerőpicon. Emellett a szoftverfejlesztéshez kapcsolódó képzéseken, azaz a mérnökinformatikus és programtervező informatikus szakokon végzettekre vadásznak a legtöbben. Továbbá kiemelendők a gazdaságtudományok közül a pénzügy és számvitel szakok is. Ezek a végzettségek munkaképes angolnyelv-tudással kiegészülve szinte azonnali elhelyezkedést és kiemelkedő fizetést biztosítanak Magyarországon.

Nem csak a végzettség számít

A szakember hozzátette, a vállalatok, ha hiányszakmára keresnek embert, gyakran engednek a szakmai elvárásaikból. Az új kollégák hiányosságait pedig tréningekkel és/vagy továbbképzésekkel igyekeznek pótolni. Ezért az interjúkon szokás felmérni a tanulási képességet és a jelöltben rejlő hosszabb távú potenciált is. Valamint azt, hogy a pályázó hogyan kezeli a változásokat.

Emellett fontos a jó kommunikációs készség. Például a mérnöki munkakörökben is lényeges, hogy a szakember jól értse a másik felet, illetve át tudja adni a gondolatait. Továbbá értékes kompetencia az együttműködő képesség és az érzelmi intelligencia, amelyek elengedhetetlenek a vezetői pályához.

Miért a DUE?

Az említett hiányszakmák közül több is megtalálható a Dunaújvárosi Egyetemen, ezért mutatunk pár érvet, hogy miért minket válasszatok.

  • A 2022/2023-as felvételi eljárás során Egyetemünk eltörli a minimumponthatárt és nem szükséges emelt szintű érettségi sem.
  • MINDEN ELSŐ ÉVES hallgató laptopot kap intézményünktől!
  • A Paks II. Zrt.-vel közösen kutatási és fejlesztési központot alakítunk ki, korszerű anyagvizsgáló laborokkal.
  • A DPR kutatás szerint a Dunaújvárosi Egyetem műszaki területen végzett pályakezdő hallgatóink 25%-al keresnek többet az országos átlagnál.
  • Biztos bejutás a kollégiumba, 16.600 Ft/hó díj ellenében.
  • Minden egy helyen! Az Egyetem a város szíve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában