"A pilates esetében az egyén saját maga a kontroll"

2023.02.12. 07:00

Minden mozgás alapja, a pilates

Szép lassan ugyan, de az elmúlt években nem túlzás azt állítani, hogy meghódította a világot a pilates, amit ma már több millióan választanak mozgásforma gyanánt.

Déri Brenda/FMH

Fotó: MW-illusztráció

Fotó: © Szendi Péter

Honnan ered? Miben rejlik a zsenialitása és voltaképpen mi az a pilates? Ezen kérdések megválaszolása érdekében a tudományos írásokhoz és Molnár Bernadett, pilates- és csoportos fitnesz instruktorhoz fordultunk. 

A pilatest, mint mozgásformát Joseph Hubertus Pilates nevével említik egy lapon, aki a 20. században saját egészségügyi állapotának javítása érdekében kifejlesztette azon gyakorlatokat, amelyek a mélyrétegű izmokat erősítik és nyújtják, az az a ma ismert pilatest. 

Az instruktor szerint a pilates minden mozgásnak az alapja, legyen szó erősítésről, futásról, súlyzós edzésekről vagy épp a napi tevékenységekként végző mozdulatokról.

A gyakorlatok egymásra épülnek
Forrás: Molnár Bernadett

– Minden mozgásra igaz, akárcsak a pilatesre, hogy szükség van a kontrollra, azonban a pilates esetében az egyén saját maga a kontroll és erre épül minden egyéb más mozgás vagy sport. Egy olyan kontrollált elsősorban lassú mozgás, ahol a különböző gyakorlatokat és a légzést összehangoljuk, ezek által pedig erősítjük a mélyrétegű izmokat – fogalmazott. 

Ugyanekkor az oktató szerint érdemes a pilates mellett még erősítő vagy kardio típusú edzéseket végezniük azoknak, akiknek a megfelelő egészségügyi állapot mellett a tónusosság vagy a testsúlyvesztés a célja. Utóbbi esetében nagyon fontos, hogy a fogyni vágyók megtartsák az izmukat és ne abból veszítsenek, ehhez pedig elengedhetetlen a rendszeres testmozgáson túl az, hogy eddzék az izmokat.

A légzéskoordináció elengedhetetlen ahhoz, hogy helyesen legyenek elvégezve a gyakorlatok
Forrás: Molnár Bernadett

– Nagyon változó, hogy milyen okból kezdenek el pilatesezni az emberek. Vannak persze azok, akik elsődlegesen fogyni szeretnének, de az a tapasztalatom, hogy korosztálytól függetlenül sokan a mozgásszervi panaszok miatt kezdenek bele, amikre ugyanúgy ’ráírhatók’ a pilates gyakorlatok, csak fontos előtte a kezelőorvossal konzultálni erről – részletezte Molnár Bernadett, majd hozzátette, hogy saját óráin mindig nagy hangsúlyt fektet a test és a lélek egységének megteremtésére, hiszen a mentális egészség éppoly lényeges, mint a fizikai jó lét. 

Ezenfelül a pilates hosszútávon javítja a testtartást és segít az izmok szimmetrikus működésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában