Télűzők

2023.02.15. 08:00

Jöjjön a tavasz, vesszen a tél – minél előbb...

Kállai Félix

A kiszebáb égetése a tavalyi téltemetésen Fotó: Dienes Andrea

A címben szereplő mondókával sokan értünk egyet, bár az idei télen még ­hótaposót sem kellett húznunk. Mégis az utóbbi napokban hajnalonként a sarkvidéki hideg következtében a munkába igyekvők arcára fagyhatott az éjjeli álom kellemes mosolya. 
Űzzük együtt a telet, hogy eljöjjön a madárcsicsergős, zöldellő és virágos enyhe tavasz, amely minden embert kiemel a szürke téli hangulatból. Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! Ez a kisapostagi téltemető szervezőinek a vágya, hogy a mondókát közösen skandálva égjen el a kiszebáb, amivel a telet személyesítik meg. 

A Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dallal intenek búcsút a télnek

2010 óta – a pandémiás időszakot kivéve – minden esztendőben megtartották ezt a népszokást, amelyet a Magyarok Szövetsége hívott életre. 
Idén sem lesz ez másképp, hiszen február 19-én, vasárnap, 16 órakor a polgármesteri köszöntő után indul a télűzők tömege az önkormányzat épülete elől. A falu a polgárőrség felvezetésével, a kiszebáb után vonul, miután a szőrmeruhába öltözött falubeli busó hangos szirénázással jelzi a téltemetés kezdetét. A közösség által nagyon kedvelt eseményen idősek és fiatalok is részt vesznek, menetelésük közben hangos zajkeltő szerszámokkal figyelmeztetik a telet, hogy ideje már visszavonulnia. A télűzők a kisapostagi rakodóig vonulnak, ahol a kiszebábot ünnepélyesen elégetik azokkal a gondűző cédulákkal, amelyeken a feledni kívánt gondok, bajok szerepelnek. Végül a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dallal intenek búcsút a télnek, és köszöntik a tavaszt, amely már látóhatáron belül van. A program végén a jókedvű tömeg egymás társaságában élvezi a vendéglátást, amellyel a szervezők lepik meg a téltemető résztvevőit. 

Tavaly a közösségi rendezvényen – nem csak egy kis település lélekszámához viszonyítva – sokan vettek részt. Mosoly, jókedv, vidámság. Mi kell még? Már csak a kedves olvasó hiányzik, de reméljük, találkozunk Kisapostagon a téltemető vasárnapján!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában