Oktatás

2023.01.23. 08:00

Magyarból és matematikából felvételiztek a diákok

SzSz/MTI

Előkészületek a felvételi vizsga megkezdése előtt

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Szombaton 10 órától 541 helyszínen több mint 71 ezer felvételiző adott számot tudásáról matematikából és magyar nyelvből. A központi középfokú felvételi vizsgát – egyes intézményeknél – a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok számára rendezték. 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 ezren jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a 8 évfolyamoson több mint 6000 tanuló vett részt. Azonban összesen 94 ezer körül lesz a felvételizők száma, de nem minden diák írásbelizik, ugyanis a középiskolák széles köre – jellemzően a szakképző intézmények – nem várják el ezt. 

Dunaújvárosban a Pannon Oktatási Központban, valamint a Széchenyi István Gimnáziumban rendeztek központi írásbeli felvételit. 

Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi gimnázium igazgatója lapunknak elmondta: – Szombaton több mint 250 diák írt felvételit intézményünkben. Ebből a 8 osztályos gimnáziumi képzésünkre ötvenen jelentkeztek. A felvételizőknek mindkét tárgyból 10-10 feladatot kellett megoldaniuk, 45-45 perc alatt. A két feladatsor között 15 perc szünetet kaptak a felvételizők. A járványügyi előírások már megszűntek, ám a korábbi évek gyakorlatát követve a rugalmas lebonyolítás érdekében a szülők e szombaton is a bejáratig kísérhették el a gyerekeket. A felvételi vizsgák javítása nyolc napon belül megtörténik. A szülők és a diákok január 27-én 8 és 18 óra között tekinthetik meg a már javított, értékelt dolgozatokat. 
 

A matek volt a nehezebb

A diákoktól és a szülőktől hétvégén érkezett visszajelzések alapján – elmúlt évekhez hasonlóan – a felvételizők a matematika feladatsort ezúttal is jóval nehezebbnek találták a magyarnál. A 2022-es év statisztikáit böngészve kiderül, hogy a maximálisan elérhető 50–50 pontból a 8. osztályosok esetében a tavalyi országos átlag magyar nyelvből 30, amíg matematikából 22,7 pont volt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában