Ökumenikus imahét

2023.01.19. 08:00

Közösen imádkoznak a keresztények egységéért

Vasárnap kezdődött az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartották – adta hírül a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT).

Balla Tibor

A négy egyház képviselői az evangélikus templomban Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a keresztények egységéért. Az ez évi imahét anyagát az Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa készítette, a szö­ve­get az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága, valamint a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa ál­tal lét­re­ho­zott nemzet­kö­zi bizottság tag­jai véglegesítették. 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. 
Az idei imahét bibliai mottója az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. / Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot.” 

Minden év januárjának harmadik hetében rendezik meg világszerte a keresztény egyházak közös imahetét. Dunaújvárosban az idei esztendőben is minden nap más helyszínen, mindenhol más-más egyházi személy által celebrált istentiszteletre várják, várták a híveket, azonban az ökumenikus imahét idei bibliai mottója mindenütt ugyanaz: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”. A közös szervezésű alkalmak első állomása hétfőn a református templom volt, ahol Kovács István görögkatolikus parókus hirdetett igét, 17-én, kedden az evangélikus templomban Czeglédi Péter Pál református lelkipásztor, 18-án, szerdán a baptista templomban Stermeczki András evangélikus lelkipásztor hirdette az igét, idézve a Bibliából: „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába”, amelyre mondandóját felfűzte. 20-án, pénteken pedig a görögkatolikus templomban Braun Ervin baptista lelkipásztor hirdet majd igét. Az események az egyházi személyek áldásával érnek véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában