Óriási eredmény

2023.01.10. 20:03

Az Év sportolója-szavazáson második helyen Kovács Zsófia

A nőknél második helyen végzett a DKSE tornásza, Kovács Zsófia a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 2022-es Év sportolója-szavazásán. A 65. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport az Év sportolója-gálán, az Operaházban hirdették ki hétfőn este.

Gallai Péter, Morva Dávid, Szabó Szabolcs

Kovács Zsófia, dr. Magyar Zoltán, Berki Krisztián, Altorjai Sándor

Forrás: MATSZ

A kategóriák sorrendjei 423 szavazat alapján alakultak ki, ezek alapján a hölgyeknél az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca gátfutó 447 ponttal lett győztes, a második helyen a Dunaújvárosi Központi Sport­egyesület Európa-bajnoki címet szerzett tornásza, Kovács Zsófia végzett 358 ponttal, őt pedig a világbajnoki ezüst- és bronz­érmes öttusázó, Gulyás Michelle követte 300-zal. Kovács egyébként a 2020-as évben is bekerült a legjobb három közé, akkor szintén a második helyen végzett.

KOZÁK Luca; MILÁK Kristóf
Kozák Luca gátfutó és Milák Kristóf úszó a 2022-es év férfi és női sportolója Fotó: MTI
Fotós: Illyés Tibor

A férfiaknál a világcsúcstartó úszó Milák Kristóf nagy fölénnyel, 787 ponttal nyert, ­mögötte Szilágyi Áron (kardvívó, 583) és Liu Shaoang (rövidpályás gyorskorcsolyázó, 477) végzett.

Az Év legjobbja hagyományos csapatsportokban a férfilabdarúgó-válogatott lett az első a Sopron Basket női kosárlabdázói és a Fradi labdarúgói előtt. Az összesítésben a negyedik helyen zárt a női vízilabda-válogatott, amelybe a DFVE klubja több játékost is ad.

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a női kardválogatott győzött.

ROSSI, Marco
Marco Rossi Fabio Capellótól vette át az elismerést
Fotós: Illyés Tibor

Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot.  A fogyatékos sportolók versengésében a férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakozó, a nőknél pedig Papp Bianka paraúszó nyert. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első.

Az Év sportpillanata Kristoffer Zachariassennek az AS Monaco elleni labdarúgó-Európa-liga-mérkőzésen lőtt, az FTC csoportelsőségét eredményező gólja lett. A szűkített, hármas lista a szurkolók több mint 12 ezer szavazata alapján alakult ki, a győztest szakmai zsűri választotta ki.

FÁBIÁNNÉ ROZSNYÓI Katalin; SZÖLLÕSI György; NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök adta át az életműdíjat Fábiánné Rozsnyói Katalinnak Fotó: MTI
Fotós: Illyés Tibor

Az Év e-sportolójának Torzsás Ádámot ­választották, míg az esztendő szabad­idős sporteseményének ­járó trófeát a Balaton-átúszás szervezői vehették át.
Az MSÚSZ életműdíját Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől.  A díjátadók között volt többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fabio Ca­pello, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, a 11-szeres paralimpiai bajnok, felvidéki Henrieta Farkasova, valamint Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

Az eseményen a résztvevők felállva, vastapssal köszöntötték a páholyban helyet foglaló, 102. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a világ legidősebb olimpiai aranyérmesét.

A DKSE tornászai, az egyesület vezetői, tagjai, az edzők és a sportbarátok egyaránt Kovács Zsófia sikeréért szorítottak. Közülük többeket megszólítottunk kedden, kérve, mondják el véleményüket.

– Fantasztikus, hogy az Év sportolója-gálán egy dunaújvárosi tornászért szoríthatunk, ám hétfőn este azért bosszankodtam, hiszen Kovács Zsófia tavalyi teljesítménye alapján mindenképpen megérdemelte volna e rangos elismerést. Sebaj, lesz még ő az Év sportolója! Zsófia évek óta szállítja a remek eredményeket, ám a hazai és nemzetközi sikerek mögött látni kell az egész közeget, a dunaújvárosi műhely erejét. Lányom, Lilla 7-8 éves kis tornászpalánta lehetett, amikor nyáron szokásos párnapos dunaújvárosi vizitjét tartotta a legendás mesteredző, Lukács József (Luki bácsi), aki minden bizonnyal jó pár tanáccsal látta el anno Trenka Jánost. Luki bácsi egy beszélgetés alkalmából kifejtette, ha unokái a tornasportra adnák fejüket, biztosan Dunaújvárosba hozná őket. Kovács Zsófia valóban igazi példakép a tornászok számára. A fiatalok látják, ha meg- és elfogadják Trenka János által felvázolt utat, és beleteszik a gyakorta heti 30-35 óra kőkemény munkát, akkor elérhetőek a bajnoki címek, a korosztályos- és a felnőttválogatott-tagság. Mindezt mi sem bizonyítja jobban a tavaly év végi Szuper csapatbajnoki sorrend, ahol két újvárosi egység állt a dobogó első és második helyén is – mondta el lapunknak Makai Gábor, aki hosszú évek óta követi és segíti a helyi tornasportot.

Vincze Ákos is büszke Zsófiára

Vincze Ákos gumiasztalos, aki a tornaszövetségnél Kovács Zsófia mellett szakágában az év legjobbja lett: – Mindenképpen nagy büszkeség számomra, hogy Zsófia, akivel a tornacsarnok újranyitása alkalmával szinte az első generációba tartozunk, és itt munkába kezdtek, ilyen magasságokba ért el. Őszintén nagyon büszke vagyok rá.

Trenka János, Zsófia edzője Fotó: DCs/NS
Fotós: Dömötör Csaba

Zsófia edzője, Trenka János azt mondta, semmi negatívum nincs benne azért, hogy nem tanítványa nyert. – Én azt hittem, Gulyás fog nyerni. Azért a tények kedvéért megjegyezném, és ez nem lenézése másnak, de szigorúan az eredmények alapján a győztesnél szerintem többet ért el Zsófi. Ám így is nagyon örültem neki, hogy már második alkalommal ott volt a legjobb három között. Az is mindenképpen nagy szó, hogy egy kisebb vidéki egyesület sportolója ilyen nagyságokkal, világsztárokkal lehetett együtt a színpadon – nyilatkozta.

Mátyás Gábor, a DKSE ügyvezető elnöke azzal kezdte véleményét, ő mindig pozitív szemléletű volt, ezért Zsófia eredményét is ilyen szemüvegen keresztül nézi.

– Óriási eredmény, hogy immár másodszor is bekerült a legjobb három közé. Ez nagy siker Zsófiának, az edző kollégának, a tornaszakosztálynak, a DKSE-nek és a dunaújvárosi sportnak. A mi ­lehetőségeinket, hátterünket nem lehet összehasonlítani egy nagy fővárosi, kiemelt egyesületével, ebből a szempontból főleg hatalmas dolog, hogy egy DKSE-sportoló eljutott ide. Persze a lehetőség egy dolog, de azokkal élni is kell, és a DKSE szakosztályai rendre bizonyítják, hogy nem egyszer erőn fe­lül teljesítenek. Amihez nélkülözhetetlen a kiváló szakmai munka. Kovács Zsófia a mi versenyzőnk, így persze nagyon szurkoltam, hogy az Európa-bajnoki címmel és világbajnoki döntővel ő legyen a győztes, mert megérdemelné. Nem ­kisebbítve a másik két sportoló eredményeit, bárki nyerhet, de mégis, mivel csak ­neki volt aranyérme, talán ő érdemelte volna meg legjobban – persze elfogult vagyok vele.

Az öröm szavai három díjazottól

– Nem gondoltam volna, hogy valaha megkapom ezt a díjat... Ebben az évben nagy reflektorfény lesz rajtunk, igyekszem mindent megtenni. Szeretném ezt az elismerést mindenkinek megköszönni! – mondta Kozák Luca.

– Sokat gondolkoztam azon, hogy amennyiben engem ér ez a megtiszteltetés, akkor mi az az üzenet, amit tovább tudok adni, mint élsportoló... – fogalmazott Milák Kristóf a díj átvétele után, majd elakadt a hangja, s a beszédet azzal zárta, hogy megköszönte a támogatást.

– Mindenkit üdvözlök, és nagyon örülök annak, hogy megkaptam ezt a díjat, hogy megtiszteltek engem, talán az utolsó életműdíj, amit kapok. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott! Ne haragudjanak, hogy ilyen hamar be is fejezem… minden jót és egészséget kívánok mindenkinek! – mondta a díjazott Fábiánné Rozsnyói Katalin a színpadon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában