A Don-kanyar hősi halottai előtt tiszteleg az egyesület

2023.01.24. 09:00

Ismét emléktúrára indul a NaTE-menetszázad

duol.hu

Egy korábbi NaTE-megemlékezés Illusztráció: Facebook

Nagykarácsony - A Nagykarácsony Testvér-településeiért Egyesület (NaTE) ismét megszervezi a XXIII. Doni Hősök Emléktúráját, amelynek keretén belül a NaTE menetszázad megemlékezik a hősi halottakról a Budaörsi Katonai Emlékparkban. 

– Idén január 28-án a ­XXIII. Doni Hősök Emléktúra szakaszának teljesítése következik. Immár harmadik alkalommal indul útjára a Nagykarácsony NaTE Menetszázad a következő nemes célból: a Don-kanyarban 1943. január 12-én a reggeli órákban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amelyet „urivi áttörés” néven jegyeztek be a magyar hadtörténet fekete könyvébe. A szovjetek megsemmisítő vereséget mértek a 2. magyar hadseregre, amely nagyrészt elpusztult. Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona halt vagy sebesült meg, tűnt el örökre, vagy esett hadifogságba. A magyar társadalom kollektív emlékezetében mély nyomokat hagytak a veszteségek, ezért emlékezünk meg minden évben a doni hősök helytállásáról és hazájukért, nemzetükért tett áldozatvállalásáról – nyilatkozta a Feol-nak Szekeres Béláné, az egyesület elnöke. 

Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona halt vagy sebesült meg, tűnt el örökre

Kiemelte, hogy az idei esztendőben a Budaörsi Német–Magyar Katonai temetőben helyezik el tiszteletük jeléül koszorúikat és mécseseiket a II. világháborús hőseink síremlékére, majd a Kő-hegyi kápolna és a Sorrento sziklák gyalogos túrával való felkeresésével folytatják a emlékezést. 
Nagykarácsonyból 7.30-kor indulnak január 28-án, a tervezett programkezdés Budaörsön 10 óra. A túra végeztével a kiindulási helyszínre visszaérkezve bélyegezik le a túra teljesítését igazoló Zsoldkönyveket, és átadják az emléklapot a résztvevőknek. 

A NaTE vezetői arra kérnek minden érdeklődőt, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel, ugyanis a zsoldkönyvek kiállításához szükség van a résztvevők nevére és a mennyiség tervezéséhez létszámra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában