Tippek

2023.01.07. 15:30

Így etessünk télen a madárcsicsergésért

Nincs is jobb érzés annál, amikor a tavaszi-nyári időszakban madárcsicsergésre ébredhetünk. Szerkesztőségünk munkatársai olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy munkahelyünk közelében gyakorta megcsodálhatják az etetőkhöz látogató szebbnél szebb madarakat. De ennek feltétele, hogy télen is az etetés mellett döntsünk, hogy később ilyen környezetben tölthessük a mindennapjainkat.

Szente Patrícia, Török Tímea

Szente Patrícia kolléganőnk sem mondana le könnyen a madármegfigyelés szépségeiről Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Dunaújváros - Szerkesztőségünk közelében, egy fás-ligetes utcarészen áll egy madáretetőtől roskadozó fa. Egy kedves hölgy gondoskodik minden évben a madáretetők újratöltéséről, aminek eredményeként mi is gyakorta megcsodálhatjuk az etetőkhöz látogató szebbnél szebb madarakat. 

Sajnos az elmúlt időszakban valamiért üresen maradtak az etetők. Mivel nehezen mondanánk le a madármegfigyelés szépségeiről így azt fontolgatta a szerkesztőség madárbarát kollektívája, hogy magunk töltjük fel az üres etetőket, hogy kedvenceink könnyebben vészeljék át a telet. 
Azonban itt jöttek a biológus hajlamú kollégák jogos kérdései: ha csak a naptár szerint van tél, de az időjárás alapján inkább tavasznak lehet címkézni az aktuális időjárást, akkor is jót teszünk a madáretetéssel? Milyen szabályokat kell betartanunk, hogy valóban segítsünk, és ne okozzunk bajt? Ezekre a kérdésekre is megkerestük a válaszokat. 

A szikrázó napsütéshez üdítő a madárének a szerkesztőségnél
Fotós: LI

Minden szakértő egyetért abban, hogy nincs is jobb érzés annál, amikor a tavaszi-nyári időszakban madárcsicsergésre ébredhetünk. Ha télen az etetés mellett döntünk, később ilyen, és ehhez hasonló környezetben tölthetjük mindennapjainkat. Ahogy mondani szokták, a madarak meghálálják, ha nem kell egész télen étel után kutatniuk, így a rendszeres etetéssel mind nekik, mind pedig saját magunknak kedvezünk. 
Megannyi madárfaj tölti a telet melegebb tájakon, néhányuk azonban itthon vészeli át a hideget, sokan pedig a még fagyosabb területekről költöznek országunkba a téli időszakban, hogy itt várják meg a melegebb időt. Az etetéssel segíthetjük a madarak telelését, azok nagylelkűségünket pedig a tavasz köszöntével gyönyörű énekkel és a környező rovar- és rágcsálóállomány ritkításával köszönik majd meg. 

Az etetéssel nem a madarak éhhaláltól való megmentése a cél. Habár tartós fagy esetén ételtől kissé szűkölködve, de ők segítség nélkül is túlélik a hideget. Azonban ha elkezdjük etetni őket, legyünk kitartóak és azt egész télen folytassuk, így a madárkák szívesen a közelünkben maradnak a tél elmúltával is. 
Az etetési időszak általában decemberben kezdődik, viszont idén eddig még nem igazán repkedtek mínuszok, így valószínűleg csak kevesebb madarat vendégelhetünk meg a kihelyezett etetőkben, a megszokottnál melegebb időjárás csupán csekély számú látogatót vonz. Az enyhe tél miatt a madárkák könnyebben találnak eleséget, ezért nem szorulnak rá az emberek által kihelyezett ételre. Ennek ellenére természetesen nem teszünk kárt akkor, ha finomságokat helyezünk ki etetőjükbe, viszont ne lepődjünk meg, ha az enyhébb időben nem nyüzsögnek körülötte a madarak. 

Gondosan választunk madáreleséget, ha szükség van rá
Fotós: LI

Felmerül a kérdés, milyen etetőt érdemes választanunk. A lényeg az, hogy védett helyre helyezzük a finomságokkal teli etetőt, hogy a falatozó madárkák ne váljanak a macskák és más ragadozók áldozatává. A kert nélküli otthonok esetén az ablakpárkányra helyezett etető tökéletes megoldás, kertes háznál pedig számtalan függő és rögzített megoldások közül válogathatunk. 
Mivel etessük a madarakat? A legegyszerűbb, mégis hatékony megoldás az olajos magvak, mint a fekete napraforgó, köles és egyéb apró magok, de gyümölcsökkel, állati zsiradékkal is megkínálhatjuk az éhes madarakat. Az alma és más bogyós gyümölcsök, valamint a faggyúból és egyéb magvakból összegyúrt cinkegolyó, valamint háj örvend nagy népszerűségnek. Amit viszont mindenáron kerüljünk, az a kenyér, péksütemények, sós magvak, a sózott szalonna, és más ételmaradékok, ezekkel csak nagyobb gondot okozunk, mint hasznot. A nem megfelelő etetés bélproblémákhoz, pusztuláshoz is vezethet, így érdemes ezeket az ételeket levenni a menüről. 

Ne felejtsük el, hogy a madárkák nem csak a finom falatoknak örülnek, ivóvízre is szükségük van. Ha vizet is elhelyezünk etetőjük közelében, biztosan számos madarat látunk majd megfordulni a nap folyamán kertünkben, tavasszal pedig szívet-lelket melengető éneküket hallgathatjuk majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában