2022. - első negyedév

2023.01.13. 11:30

Bizakodóan indult az év, ám a háborúval minden megváltozott

A járványhelyzet csillapodása után nyugalmasabb, tervezhetőbb évre készültünk 2022 első napjain. Aztán február végén elkezdődött Oroszország háborúja Ukrajnában. Felpörgő infláció, elszálló rezsiszámlák, a vasmű sokfordulós kálváriája. A nehézségek mellett azért számos örömteli eseményt is dokumentálhattunk. Egy mozgalmas, kihívásokkal terhelt esztendő krónikája dióhéjban – az első negyedév.

Szabó Szabolcs

A francia válogatott mezének aukcióján közel másfél millió forint gyűlt össze a kórház javára

Január 

Egy neve elhallgatását kérő személy a francia válogatott focisták által dedikált mezt ajánlott fel licitálásra. Az akcióhoz csatlakozott a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és lapunk is. Az árverésen befolyt összeg, másfél millió forint a Szent Pantaleon Kórház intenzív betegellátó osztályát segítette. 

2022 első újvárosi babája, Oláh Linda édesanyja karjaiban

A Szent Pantaleon Kórház szülészeti osztályán január 4-én, szerdán hajnalban megszületett Oláh Linda, a 2022-es esztendő első dunaújvárosi gyermeke. Linda az Oláh család harmadik gyermekeként érkezett. 

A kormány kiváltotta a Dunaújvárosi Egyetem PPP-s hitelét

Kiváltotta a felsőoktatási intézmények PPP-s adósságait a kormány. A támogatás kilenc intézmény, köztük a Dunaújvárosi Egyetem gazdálkodását könnyítette meg, és tette kiszámíthatóbbá. A folyamat végére közel félszáz konstrukció kiváltása történt meg mintegy 150 milliárd forint értékben. 

Szentpéteri Csilla és zenekara is fellépett a hagyományos új évi gálakoncerten Fotók: DH-archív

A Sándor Frigyes Zeneiskola és az égisze alatt működő Szonáta Zeneművészeti Alapítvány január 14-én, pénteken ismét megrendezte az új évi gálát a Bartók színházban. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt a Dunacell Kft. hétmilliárdos új fejlesztésének ünnepélyes bejelentésén
Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Január 17-én Dunaújvárosba érkezett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Látogatása első állomásán, a Dunacell Kft. helyi gyárában jelentett be egy, a kormány által 1,7 milliárd forinttal támogatott hétmilliárdos fejlesztést. 

A Fidesz–KDNP Fe­jér megyei 4. számú választókerülete országgyűlési képviselőjének dr. Mészáros Lajost, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját jelölte az országos választmánynak az április 3-án tartandó parlamenti választáson történő indulásra. 

Sajnálatos tűzeset történt Dunaföldvár külterületén, Vilmos pusztán, ahol egy kétgyermekes öttagú család háza égett porig. 

A magyar kultúra napján a Pro Cultura Intercisae díjat vehette át Mukli István zenész

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett önkormányzati díjátadó ünnepségen Pintér Tamás polgármester adta át a Pro Cultura Intercisae díjat, amelyet a 2022-es évben Mukli István zenész, a városunkban végzett, több évtizedes példaértékű és elhivatott kulturális tevékenységének elismeréseként vehetett át. 

Január 24-én lezárult a Gyermekmosoly játékunk országos fordulója. Két kategóriában díjaztuk a legtöbb szavazatot kapott fotót. A 4–7 éves kategóriában a sárbogárdi Sallai Szófia Zoé végzett az élen. 

Jelentős érdeklődés mellett nyílt meg Összkép címmel a 2018-ban elhunyt Cyránski Mária szobrászművész emlék- és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész retrospektív kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (KMI). 

Orosz Tamás január közepéig már kétszázhúsznál több bringát hozott helyre és ajánlott fel

Február 

Még 2021 őszén döntött a kormány a családi adó-visszatérítés részleteiről, amelyet februárban kaptak meg az érintett családok. Dr. Molnár Krisztián, a Fidesz választókerületi elnöke és dr. Mészáros Lajos, a párt országgyűlésiképviselő-jelöltjének közös sajtótájékoztatóján kiemelték a családi adó-visszatérítés mintegy 600 milliárd forintot jelent országos szinten, amellyel kétmillió szülőnek segíthetnek, köztük a térségben élő több ezer családnak. 
A magyar harmonikások napján, február 6-án Albertirsán rendezett harmonikaünnep gálaműsorának keretében vehette át kiváló oktató-nevelő munkájáért oklevelét Juhos Melinda, a Sándor Frigyes Zeneiskola művésztanára, akinek diákját, Szloboda Balázst is díjazták. 

Két határozatot tett közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely a helyi víziközmű-szolgáltatást érintette. A határozatok értelmében a DVCSH engedélyét április 30-i hatállyal visszavonta a hivatal, egyúttal Dunaújvárosban a közműves ivóvízellátás mint víziközmű-szolgáltatás végzésére közérdekű üzemeltetőként a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-t jelölte ki 2022. május 1-től 2023. április 30-ig. 

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Munkásművelődési Központ közös jótékonysági aukcióján 776.400 forint gyűlt össze, ebből 101.400 forintot nem a licitálók, hanem a felajánlók adományoztak a szövetségnek. 

Az egykori Béke étterem épületének átfogó felújításakor került elő Kovács Sándor dunaújvárosi képzőművész nagy méretű 8 x 2 méteres alkotása. 
Egy csodás haranglábat építettek fel a helyi görögkatolikus templom udvarán. Az építményt Sipiczki Zoltán okleveles építészmérnök tervezte. 

Oroszország február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. 

Március 

Az Ukrajnában zajló háború azonnali és rendkívüli összefogást indított el országszerte. Dunaújvárosból és a térségből is több adománygyűjtő akció felajánlásait indították útra a határra és a menekülteket fogadó állomásokra. 

A Pannon Oktatási Központ Magángimnáziuma (POK) városunkban elsőként vezette be a hatosztályos képzést, amellyel így ősztől már teljes kapacitással működött az iskola. 

Március 7-től megszűnt a maszkkötelezettség, és a munkáltató által elrendelhető kötelező oltás, kivételt jelentett a szociális és az egészségi terület. 
A Területfejlesztési Operatív Program Plusz keretében 778 millió forint támogatást kapott Rácalmás mintegy 3,1 kilométernyi belterületi út rekonstrukciójára. 

A Széchenyi-gimnázium egykori kollégiumát jelölték ki az Ukrajnában zajló háború elől menekülők ideiglenes befogadására. 

A 22. alkalommal megrendezett Vállalkozók napja rendezvényen az Év Vállalkozója Díjat vehette át Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető tulajdonosa, és a dunaföldvári Márton Zoltán, a dunaújvárosi telephelyet is működtető Kemi-Ker tulajdonosa. 

Négy és fél milliárd forint értékben informatikai fejlesztést hajtottak végre a Dunaújvárosi Egyetemen és a Bánki középiskolában. 

2021 októberében az önkormányzat a Vasmű úti Martinász-szobor környékét Borovszky Ambrus-emlékpark­ká avatta. A parkban március 19-én leplezték le a Pintér Lajos által alkotott Borov­szky-emlékművet. 

Szolgáló szeretet, keresztényi értékrend az idősek ápolásában. Harmincéves lett a nagyvenyimi Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek Szeretetotthona, a jubileumot március 19-én tartották a nagyvenyimi Nagyboldogasszony-templomban. 

Fennállásnak 50. évfordulóját ünnepelte a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézmény Félszáz címmel mutatta be összművészeti gálaműsorát a Dózsa Mozicentrumban. 

Harmincöt alkotó részvételével nyílt meg a Kortárs Művészeti Intézetben a városi, illetve a dunaújvárosi művészeti élethez kötődő alkotók hagyományos, kétévente jelentkező közös szemléje, a Tavaszi tárlat. A város önkormányzatának elismerését Horváth Tibornak ítélte oda a független zsűri, amíg a Kortárs friss alapítású elismerését Martinkó Márk kapta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában