Az év fája 2023 a vénic-szil

2023.01.14. 07:00

Az ártéri ligeterdők fafaja kerül a fókuszba jövőre

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A közönségszavazás eredményeként 2023-ban egy szilfa fajta viselheti e címet.

teol.hu

Fotó: wikimedia

Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 1996-2013 között a mozgalom kuratóriuma döntött az év fafajáról. 2013 óta azonban az Év fája mozgalom honlapján keresztül (www.azevfaja.hu) zajló nyílt online szavazáson dől el melyik hazai fafaj lesz majd a következő Év fája. Így idén immár tizedik alkalommal választhatta ki - a kuratórium által megadott három fafaj közül - az év fafaját az egyesület tagsága, az erdész és társtudományi szakemberek közössége, illetve mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

2022 október 6-án, az Erdők Hetén kezdődött online voksoláson – élénk érdeklődés és viszonylag szoros verseny mellett – egy hónapon keresztül zajlott a szavazás, amelyen csaknem 2000-en vettek részt, összesen 1925 érvényes szavazatot adtak le.

Forrás: Korda Márton/SOE EMK

A voksok értékelése után kiderült, 860 szavazattal a vénic-szil (Ulmus laevis) lett 2023-ban az év fafaja. A második helyen 569 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadikon (496 szavazattal) a rezgőnyár (Populus tremula) végzett.

A vénic-szil elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában