Jog

2023.01.28. 17:00

Amit tudni kell a hamis tanúzásról

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

Hamis tanúzás bűncselekményét kizárólag tanú minőségében kihallgatott személy követheti el. 

A tanúval közölni kell kihallgatásának kezdetén, hogy tanúként hallgatják ki az ügyben, minden esetben tisztázni kell az ügy tárgyához, illetőleg az abban szereplő személyekhez való viszonyát, esetleges érdekeltségét, feltétlenül tisztázandó, hogy bármilyen okból megilleti-e a tanút mentességi jog. Ki kell oktatni a tanút jogaira, kötelezettségeire és figyelmeztetni kell őt a hamis tanúzás következményeire. 

Hamis tanúzást jelent, ha valótlan a tényállítás, valóság elhallgatása, hamis szakvéleményadás, hamis felvilágosítás adása, hamis fordítás, hamis okirat szolgáltatása, hamis a tárgyi bizonyítási eszköz szolgáltatása. 

Valótlan tartalmú vallomás, bíróság vagy hatóság előtt való megtétele, kizárólag akkor minősül bűncselekménynek, hogyha az adott ügy lényeges körülményeire vonatkozik. 

Hamis tanúzás bűncselekménye szándékosan és gondatlanul is megvalósítható. 

Aki a hamis tanúzást büntetőügyben követi el, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a hamis tanúzás olyan bűncselekményre vonatkozik, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. 
Aki a hamis tanúzást polgári ügyben követi el, három évig terjedő szabadságvesztés. Ha a polgári ügy tárgya különösen nagy vagyoni érték vagy különösen jelentős egyéb érdek, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés. Aki a hamis tanúzást gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Aki mást büntetőügyben hamis tanúzásra rábírni törekszik, bűntettet követ el, aki pedig ezt polgári ügyben követi el, vétség miatt büntetendő. 
Ha a tanú kihallgatása során olyan személyt vádol hamisan, aki ellen büntetőeljárás nem folyik, cselekményét hamis vádként kell elbírálni. 
Nem valósul meg a bűncselekmény, ha a vallomástétel befejezéséig a tanú a hamis tényállítását visszavonja vagy módosítja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában