Visszatekintő

2023.01.16. 07:00

1901 óta nem látott aszály sújtotta a mezőgazdaságot – elszálltak az árak

A járványhelyzet csillapodásával nyugalmasabb, tervezhetőbb évre készültünk 2022 első napjaiban. Aztán február végén elkezdődött Oroszország háborúja Ukrajnában. Felpörgő infláció, elszálló rezsiszámlák, a vasmű sokfordulós kálváriája. A nehézségek mellett azért számos örömteli eseményt is dokumentálhattunk. Egy mozgalmas, kihívásokkal terhelt esztendő krónikája dióhéjban – a harmadik negyedév.

Szabó Szabolcs

A Semmelweis-napi ünnepségen dr. Mészáros Lajos, Ádám Anett és dr. Al-Sheraji Mohamed vehette át a Szent Pantaleon Emlékérmet

Fotó: Zsedrovits Eniko

Július - A kórház földszinti aulájában a Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget, amelynek keretében Szent Pantaleon Emlékéremmel ismerték el az általános sebészet főorvosa, dr. Al-Sheraji Mohamed, Ádám Anett osztályvezető főnővér, és dr. Mészáros Lajos, a kórház korábbi főigazgatója kiemelkedő munkáját. 

A közszolgálati tisztviselők napja alkalmából a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat. Nagy Lászlóné Anita, a polgármesteri hivatal gazdasági főosztály költségvetési és pénzügyi osztályának dolgozója vehette át Pintér Tamás polgármestertől és dr. Molnár Attila jegyzőtől. 

Kiss Barnabás lett a Dunaújváros Hangja verseny győztese

Minden idők legnagyobb harcsáját fogták ki a Dunából Dunaföldvárnál. A pár deka­gramm híján 83 kilós és 220 centiméteres harcsát verőfényes napsütésben akasztották, de a fárasztás már sötétben történt. 

Időközi választást tartottak Dunaújváros a 2-es számú választókörzetében. Lőrinczi Konrád, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte több mint száz szavazatnyi különbséggel a Rajta Újváros jelöltje, Novák Istvánné előtt. 
Az első ízben jelentkező Sugárúti Fesztiválon, a forgalom elől ideiglenesen elzárt Vasmű út flaszterén helytörténeti bemutatók, kiállítások, retró felvonulás és játékok várták az érdeklődőket. 

Ismét a dunaújvárosi egykori kompállomásról indult útjára a Szent Panteleimon-zarándoklat

Kedden (július 5.) délután megtalálták az egyik, szerdán reggel (július 6.) pedig a második büntetés-végrehajtási dolgozót is a rácalmási Kis-Duna-ág hídjának közelében, ott ahol a balesetben elmerültek. A két fiatal szakember szolgálati feladataik ellátása során tűnt el a fenti helyszínen, július 4-én. 
Százmillió forint állami támogatás segítségével elkészült a kulcsi hajóállomás és vendégház felújítása. Az önkormányzat június 8-án tartotta a hivatalos átadó ünnepséget. 

Július második hétvégéjén ismét a Szalki-szigeten talált otthonra az AlfaCity, az Alfa Romeo autómárka elkötelezett híveinek legnagyobb térségi találkozója. Voltak oldtimer legendák, legújabb modellek, relikviavadászat minden mennyiségben. 

A második gyáregységgel bővült a Vajda-Papír dunaföldvári papírgyára, a 16 milliárd forint összértékű, 15 hónapig tartó beruházás során elkészült új gyáregységet Varga Mihály pénzügyminiszter és Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója adta át. 

Nem akármilyen születésnapot tartottak július 19-én Óvárosban, a Kistemető utcában. Tóth Gyula bácsi a százegyedik évét ünnepelhette népes családja körében. 

A nagy hőség és a rendkívüli aszály miatt korábban fejeződött be a kalászosok betakarítása. A szántóföldi növények hozamai elmaradtak a sokévi átlagtól. 

Július első hétvégéjén debütált a lezárt Vasmű úton a Sugárúti Fesztivál Fotók: DH-archív
Fotós: LI

Több mint harminc hektáron égett az aljnövényzet Dunaújváros határában, főként ipari területen. Súlyos volt a helyzet, a tűzoltók több napon át küzdöttek a lángokkal. 

Elhunyt Kosztolányi György képzőművész, a dunaújvárosi képzőművészeti élet szeretett és megbecsült alakja. 

Augusztus - Idén is Dunaújvárosból indultak Beloianniszba a 33 kilométeres Szent Panteleimon zarándoklat résztvevői. 

Tombolt a hőség és az aszály. Több mint figyelmeztető jel. A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén volt vízhiány elleni védekezési készültség érvényben. A Velencei-tónál rekord­alacsony vízállást mértek a szakemberek. 

Több mint 150 zenész játszott egyszerre rock­slágereket az idei Cityrockson a Szalki-szigeten. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint a Magyarország területére és a nagy folyóink vízgyűjtőire hullott 7 havi csapadék összesítése a következőképpen alakult: az év első felében az átlagosnál 45 százalékkal kevesebb eső esett, vagyis az ilyenkor megszokott csapadék mintegy fele hiányzott augusztus közepén. 

Az augusztus 20-i ünnepségen, a Szalki-szigeten rendezték meg a Dunaújváros Hangja tehetségkutató verseny döntőjét. Ennek főszervezői a BakElit Zenestúdió munkatársai voltak. A közönség és a zsűri voksait összesítve végül a mindössze 15 éves Kiss Barnabás lett a győztes, aki rendkívüli hanggal lett megáldva, amelyhez lenyűgöző előadó-képesség is társul. 

A büntetés-végrehajtás két dolgozóját ragadta el a folyó a rácalmási Kis-Duna-ágon átívelő híd közelében
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

Dr. Baráth Károly és Kárász Anna vehette át idén a Pro Pentele-díjat, és elismerő oklevéllel méltatták Terekiné Rendes Éva Penteléért végzett munkásságát is. 

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár döntése alapján a Vasvári Pál Általános Iskola intézményvezetői feladatainak ellátására Gálosfai Tímea, a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI esetében pedig Márta István kapott megbízást egy évre. 

Különleges alkalomra gyűltek össze idősebb hölgyek és férfiak a Kiskohászban: a csapat a hatvanöt éves osztálytalálkozójukat ünnepelhette. Ők a Sztálinvárosi Gimnázium első érettségiző évfolyamának egykori diákjai. 

Szeptember 
Nemzetközi katasztrófa válaszadási terepgyakorlat helyszínéül szolgált a Szalki-sziget: hat országból 18 beavatkozó egység, mintegy 400 önkéntese vett részt. Ez a gyakorlat a Profound nevű projekt keretében valósult meg azzal a céllal, hogy a Duna régió árvíz-veszélyeztetettségében érintett területek mentési munkáira felkészítse az önkéntes szolgálatot vállaló mentőszervezetek. 

Fergeteges koncerttel ünnepelte alapításának 10. évfordulóját a Quintia együttes. 

A teljesítményük alapján a top 10-be került a dunaújvárosi Soma-Dúc két galambja a Nagyváradon rendezett postagalamb-olimpián. 
Rövid idegi tartó, súlyos betegség után elhunyt Garai Zsuzsanna, az Arany János Általános Iskola igazgatója. 

Több mint 700 ezer forint gyűlt össze az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete számára a VI. alkalommal megrendezett Fuss velünk, fuss értünk! elnevezésű rendezvényen. 

Két időszaki bemutatóval folytatódott a szeptember közepén a Papírmúzeum programja. A Dunai Vasmű papírrelikviáit és Petőfi Sándor emlékezetének papír­emlékeit tekinthették meg az érdeklődők. 

Három napon, három helyszínen, csak a nagyszínpadon közel huszonöt színpadi program várta az érdeklődőket a XVIII. Rácalmási Tökfesztiválon. 
Hatósági áras tűzifaprogramot indított a kormány. Térségünkben a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az illetékes társaság, négy telephelyen biztosítja az átvételi lehetőséget. 

A Pentele Baráti Kör Egyesület kezdeményezésére a Nyitott templomok rendezvénysorozat alkalmából szakértő vezetéssel lehetett megtekinteni Pentele legrégebbi történelmi templomait. 

A kilencedik ablak is elkészült - Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét Sarlós Boldogasszony ünnepén a Krisztus király-főtemplomban. A szertartás végén megáldotta a kilencedik nagyméretű ólomüveg-ablakot. Ezzel az alkotással teljessé vált a templom nagy üvegtábláinak cseréje. A szertartás végén elhangzott: ezzel a templom ablakai már nem a külvilágra, hanem a mennyországra nyílnak. 

„Az elkövetkezendő két hónap áthidalása érdekében összeállítanak egy olyan mentőcsomagot a jövő hétre, amivel kívülről nyújthat segítséget a kormány a Dunaferrnek, az ott dolgozó embereknek a működés fenntartása érdekében.” – ismertette Palkovics László technológiai és ipari miniszter dunaújvárosi látogatásán. 

Ötvenhat nevező hatvan pályázatát értékelték és köszöntötték a legkreatívabb kertbarátokat a Virágos Dunaújvárosért elnevezésű verseny díját­adó ünnepségén a városháza C szárnyában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában