Sajtjaink reneszánszát éljük

2022.12.19. 13:00

Ma már nem csupán a trappistát és az ementálit vásároljuk

Agárdy Csaba

Kati világa a Szalki-szigeti kincses kertben Fotó: LI

A sajtfogyasztás reneszánszát éljük Magyarországon. Mint korábban a borral, majd a pálinkával is történt, egyre nagyobb az igény a minőség iránt. Már nemcsak trappista, vagy az ementáli a sajt hazánkban, és nem is csak az akciós olcsó, hanem a jó nevű, drágább fajták is. 

Nem véletlenül virágoznak a kézműves, családi sajtkészítők – legalábbis, ami a népszerűséget illeti. Manapság kincs, ha valaki ismer egy jó sajtkészítőt, egy boltot, ahol remek áruk kaphatók, és nem gátlástalanul drágán. (Vettem én három évvel ezelőtt sajtot, aminek kilója tizenhatezer forint volt.) 

Szerencsére nekem kincs van a kezemben, a Kati világa, amely „sajttanya” sokszor képviseli magát Dunaújvárosban vagy környékén. Az évek során velük kialakított remek kapcsolatomat most a kollégák is kihasználják, vagy személyesen keresik fel őket, vagy általam – a hét végén többeknek is kellett vásárolnom a nagyszerű termékekből. És, hogy mennyire éli reneszánszát a sajt? Elég annyit, kollégáim közül van, aki a szentestei vacsorához járul hozzá egy sajttállal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában