Piaci körkép

2022.12.17. 09:00

Nem kell félni attól, hogy a bejgli üres marad

Agárdy Csaba

A mák sok süteményünk egyik hozzávalója Fotó: LI

Meglepetés volt a péntek délelőtti piac forgalma – kevés volt a vásárló

A rutinos piacra járóknak talán meglepetés lehetett a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiac tegnapi forgalma. Mert ki gondolná, hogy péntek délelőtt, karácsony előtt kevés a vevő, és az árusok sem kínálták túl magukat a portékáikkal. E heti körképünk alkalmával a karácsonyi készülődést helyeztük központba, a süteménykészítés szemszögéből tekintve. 

A karácsonyi ünnepkör a magyar családoknál elképzelhetetlen bejgli nélkül. A két hagyományos a diós és a mákos, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy e két hozzávalót mennyiért vásárolhatjuk meg. A dió ára annak ellenére, hogy erre senki sem számított, csökkent. Már 3200 forintért kapható egy kiló, de 3500–3600 forintnál nem nagyon találunk drágábbat. A mák esetében sem mondhatjuk, hogy elszabadultak volna az árak, hiszen egy kilót háromezer forintért (a daráltat négyezer forintért) mérnek a kofák. De láttunk 2000 forintos mákot is (a dióbélnél a minimum ára 2900 forint volt kilónként). 

A mandula a legdrágább termék, egységesen 4900 forintért láthatjuk kilóját a standokon. 

A szelídgesztenye az utóbbi időben ritka volt, mint a fehér holló, most is csak egy helyen láttunk, 2200 forint volt kilója héjastól, vagyis mire az a süteménybe kerül, van még munka vele bőven. 

De, ha már szóba került a gesztenye, ajánlunk itt egy töltelék receptet, ami nagyszerűen hasznosítható a bejglitekercsekben, a bejgliszeletekben. Nos, nézzük! 

Remekünk elnevezése: gesztenyés töltelék konyakos meggyel. Ehhez szükségünk van 15 dkg meggybefőttre, fél deciliter konyakra, 25 dkg cukrozott gesztenyemasszára. Az elkészítés első lépése, a leszűrt meggybefőttet egy éjszakára beáztatjuk a konyakba, ezután a meggyet leszűrjük és darabokra vágjuk. A gesztenyepürét kikeverjük és beleforgatjuk a feldarabolt meggyet. És máris tölthetjük a bejgli tésztáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában