Elhízás

2022.12.27. 07:00

Gyermekek esetében is kulcsszó a mértékletesség az evést illetően

Óvatossággal sok bajt megelőzhetünk a gyermekek táplálását illetően – véli dr. Bincsó Éva gyermekorovos, akit a karácsonyi időszakban bevett lakomák hatásairól kérdeztünk.

Gazsó Rita/TEOL

Fotó: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Nem csak a felnőttek, de a gyermekek estében is egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, amellyel egyre gyakrabban fordulnak szakorvoshoz a szülők. A gyermekkori elhízás elkerülésére a diéta helyett az egészséges életmód jelenthet megoldást, amelyben az életkorból adódóan kifejezetten nagy a szülők felelőssége – vélik szakemberek. Ezért is fontos tudni, mit tegyünk az ünnepi időszakban, amikor az átlagosnál többet esznek-isznak a gyermekek is.

– A családi étkezéseknél a kulcsszó, különösen a túlsúlyos gyermekek esetében a mértékletesség, mellőzzük a túl sok szénhidrátot, édességet – mondja dr. Bincsó Éva házi gyermekorvos, akitől megtudtuk, a gyerekek körében is egyre több az elhízás következtében kialakult cukorbetegség, amely megnehezíti a kicsik és szüleik életét is. 

Ezért is fontos a körültekintő szülői magatartás, főként a megelőzés, amely sajnos sok családban hiányzik – osztja meg tapasztalatait a gyermekorvos. Szerinte már gyermekkorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekkel kellene etetni a kicsiket, amelyet különösen az ünnepek táján nehéz betartani.

Különösen a túlsúlyos gyerekek karácsonyi táplálása nehéz, akik ugyanúgy vágyakoznak a terített asztalon illatozó finomságokra, mint normál testsúlyú társaik. Esetükben ajánlott inkább a rendszeres gyümölcsfogyasztás, de ha már muszáj, az édességek közül válasszunk nekik diabetikusat. A süteményt is készítsük inkább a hagyományos cukor helyett azt helyettesítő édesítőkkel. 

Az egyoldalú táplálkozás mellett az is problémát jelent, hogy a karácsonyi időszakban, de a tanítási szünetben általában sokkal kevesebbet mozognak, sportolnak a gyerekek. Dr. Bincsó Éva azt tanácsolja, hogy az ünnepek alatt is mozduljanak ki, menjenek el sétálni akár hidegben is, ezzel is kompenzálni lehet a magasabb kalóriabevitelt. 

Romló statisztika

Az elhízás gyakorisága világszerte, hazánkban is nő. Míg az 1980-as évek elején hazánkban a gyermekek 11,8 százaléka volt elhízott, ez a 90-es évekre 16,3 százalékra nőtt. A legfrissebb adatok szerint a gyermekek mintegy harminc százaléka túlsúlyos, ami azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik gyermeknek súlytöbblete van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában