Jog

2022.12.24. 14:00

A szavatossági igény elévülése

duol.hu

Ha boltban veszünk egy mosógépet, akkor hiba esetén a vásárlástól számított 2 évig lehet szavatossági igénnyel élni.

Fotó: goodluz

A polgári jogban az általános elévülési idő 5 év, azaz a követelések ennyi idő elteltével évülnek el. Az elévülési időt a követelés esedékessé válásától kell számítani, például a számla lejáratától. Eltérően az általános elévülési időtől, a kellékszavatossági igények a teljesítéstől számított 1 éven belül évülnek el. Abban az esetben viszont, ha a szerződés fogyasztó és vállalkozás között jött létre, akkor az elévülési idő 2 év. Ha például a boltban veszünk egy mosógépet, akkor hiba esetén a vásárlástól számított 2 évig lehet szavatossági igénnyel élni. Viszont, ha két, fogyasztónak minősülő személy között jön létre az adásvétel az eszközre, akkor 1 év alatt évül el a szavatosságigény. 

Amennyiben a szerződés tárgya ingatlan, úgy hibás teljesítés esetén a szerződés teljesítésének időpontjától számított 5 év elteltével következik be a kellékszavatossági igény elévülése. 

Az érintett feleknek bizonyos keretek között lehetőségük van arra, hogy a szavatossági igény elévülési ideje tekintetében a törvénytől eltérjenek. Ha mindkét szerződő fél fogyasztó vagy mindkét fél vállalkozás, akkor a kellékszavatosság elévülési idejében a törvényben foglaltaktól bármilyen irányban eltérhetnek, sőt akár ki is zárhatják a szavatosságot. Ha viszont a szerződésben az egyik fél fogyasztó, a másik fél vállalkozás, akkor a fogyasztó hátrányára csak akkor térhetnek el, ha ezt a törvény engedi. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kellékszavatossági igényt az arra vonatkozó általános elévülési idő elteltével is lehet érvényesíteni. Ilyen eset, ha a dolog kijavítás alatt áll. Ilyenkor az elévülési időbe nem számít bele a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot rendeltetésszerűen nem tudja használni. 

Ha a dolgot a szavatosság keretében kijavították vagy kicserélték, akkor a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a szavatossági igény elévülése újból kezdődik. Újból kezdődik az elévülési idő akkor is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik. 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában