Móricz iskola

2022.12.09. 13:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Móricz iskolában

Agárdy Csaba

Három korosztálynak tartott foglalkozást a PIM

Fotó: LI

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Mesemúzeuma szerdától péntekig a Móricz Zsigmond Általános Iskolában vendégeskedik. A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum Intézet Bábtára Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára komplex múzeumpedagógiai csomagot dolgozott ki általános iskolás gyerekcsoportok számára. 

Moraveczné Szabó Ildikótól, a Móricz pedagógusától megtudtuk, a programok központjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. 
– A foglalkozások célja, hogy interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva dolgozzák fel Petőfi Sándor klasszikusát az általános iskolások számára. Ez a program jól illeszkedik a Móricz iskola filozófiájába, amely szerint fontosnak tartják a gyermekek irodalomszeretetre való nevelését. 

Három korosztálynak három foglalkozást állítottak össze a szakemberek: a 6–9 évesek foglalkozásának Kalandozások János vitézzel a címe. A diákokkal közösen elevenítették meg a pedagógusok a történet főbb helyszíneit, óriásbábok segítségével játszották el János vitéz kalandjait. 

A kilenc–tizenkét évesek János vitéz társasjátékon vehettek részt. A foglalkozás kiindulási pontja nem mindennapos: Jancsi és Iluska gyerekei tizenhárom évesek, és édesapjuk születésnapjára készülnek. A gyerekek tervet eszelnek ki, az éj leple alatt kiszöknek Tündérországból, hogy végigjárják apjuk kalandozásainak helyszíneit, mindegyik helyszínről egy-egy ajándéktárgyat szerezve. A legnagyobbak, a felsősök, rendhagyó irodalomórán vehettek részt, és a történetben fellelhető konfliktusokkal foglalkoztak. A három foglalkozás gyűjtőneve János vitéz (h)arcai, ezek népszerűek az országban, a PIN Mesemúzeum minden hónapban egy hetet utazik, és különböző városok iskoláiban tartják meg a foglalkozásaikat. 

A múzeum részéről Bíró Dorottya és Krassza Ildikó tartotta a foglalkozásokat, amelyek az egész országban népszerűek, és büszkék arra is, hogy nemcsak itthon, hanem külföldön is népszerű az utazó múzeumpedagógiai foglalkozásuk. A közelmúltban Brüsszelben és Barcelonában is szerepeltek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában