Kártevő

2022.11.07. 12:00

Szeret napozni a büdösbogár

A hűvös szeptemberben még azt gondolhattuk, idén talán kevesebb poloskával – vagy más néven – büdöskével találkozhatunk. Sajnos nem így lett. Az októberi kellemes, napos időben szinte beborították a ház falát, ahová odasütött a nap.

MAUTHNER ILONA

Poloska Invázió illusztráció.

Fotó: Kozma István

Vidéken,kertes házban, de panelben is gyakori vendég így ősz közepén a poloska. Ez az az időszak ugyanis, amikor megpróbálnak meleg szállást keresni maguknak és igyekeznek fedett helyre költözni. Olvasóink közül többen is panaszolták, hogy több emelet magasságban a ház erkélyén, a felmosóra, vagy a száradó ruhára másznak, netán a virágok között elbújva lehet találkozni ezekkel a barna vagy zöld színű, márványozott mintájú rovarokkal.

– Ahogy kinyitottam a kerti kisház bejárati ajtaját, csak úgy potyogtak ki az ajtó környékéről a poloskák. Nem emlékszem arra, hogy ilyen mértékű invázió évekkel ezelőtt lett volna – panaszolta tolnai olvasónk és természetesen arra is kíváncsi volt, mi ennek az oka.

A mezei poloskával rokon rovarféle mindössze öt éve jelent meg hazánkban, azóta sikerült beverekednie magát a legutálatosabb bogarak közé, tájékoztatott dr. Vörös Géza, szekszárdi agrármérnök, rovarszakértő.

Mit tehetünk a „zöld", azaz a vándorpoloska, valamint a „barna”, vagyis az újabb jövevény, az ázsiai márványospoloska ellen? Mindkettő növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényeken, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben is komoly károkat okoz világszerte. A védekezés két okból is igen nehéz: nincs kifejezetten e poloskák ellen hatásos rovarölő szer, jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is elpusztító készítmények adják a legjobb eredményeket.

– Nagyon jól érzik magukat nálunk, megfelelő számukra a klíma, és nincsenek természetes ellenségeik – tette hozzá dr. Vörös Géza. Az ázsiai poloskától világszerte rettegnek a gazdálkodók. Amerikában komoly kárt okoznak az almában, Olaszországban a körte jó részét tették tönkre.

Kovács György kertészmérnök szerint a vándorpoloskák ellen a gazdák rovarölő szerrel védekezhetnek.
– Ezek egyelőre hatásosak, de nem tudjuk, jövőre is működnek-e, mert ezek a szívós állatok akár ellenállóvá is válhatnak. A lakásban egyszerűen össze kell fogdosni és elpusztítani. Félni nem kell tőlük, nem csípnek, csak épp büdösek. Sajnos esélytelen, hogy jövőre jobb lesz a helyzet, ha már megjelentek, kipusztulni nem fognak.

Forrás: teol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában