Rendhagyó biológiaórán ismerkedtek meg a gyerekek a sertésfeldolgozással

2022.11.13. 15:00

Miből lesz a kolbász? – Falusi hagyományok az iskolában

Maradt még kolbászos szendvics? A húslevesből kérnék még egy kanállal! Ki meri megfogni a sertés farkát? Ez volt életem leg­finomabb ebédje!... Ilyen és ehhez hasonló ­mondatokat hallhattunk ­november 11-én, pénteken a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán és tornatermében, ahol nem titkoltan ismertető szándékkal, igazi, valóságos disznóvágást tartottak.

Horváth László

Miből lesz a kolbász? - Kérdezték érdeklődve a gyerekek

Mezőfalva A helyi gazdák évek óta önzetlen támogatásával létrejött nagy sikerű programon az iskola minden tanulója láthatta, megtapasztalhatta, miként is kerül a sok finomság az asztalra a kicsi malactól kezdve, egészen a végső feldolgozásig és az elfogyasztásig. 

A rendezvényről a Mezőfalvi Gazdakör vezetőjét, Feth Róbertet kérdeztük. 

– Nyolc év és két esztendő szünet után újra megrendezhettük az eseményt. Nem ­szeretnénk, ha a hagyományos falusi disznóvágás eltűnne az idők sodrában. Fantasztikus volt látni, milyen érdeklődéssel figyelték a munkafolyamatokat a gyerekek. ­Kitűnő a kapcsolatunk a ­pedagógusokkal, a szülőkkel, így garantált a rendkívüli biológiaóra sikere. Az idén csatlakozott hozzánk Kristofory Valter katolikus plébános valamint Nagy Richárd református lelkész is. A nagy és közös összefogás eredménye ez a rendezvényünk, amely továbbá fontos közösségépítő esemény is. Minden pénzt megér az élmény, amikor látjuk a tanulók őszinte érdeklődését. Ebből a rendezvényből a felnőttek és a gyerekek egyaránt profitálhatnak. Előbbiek abból a szeretetből, ami a gyerekek felől visszaáramlott. Utóbbiak pedig abból a gyakorlati ismeretanyagból, amit ezen napon megtanultak. 

Volt, aki még nem látott falusi disznóvágást Fotók: Horváth László

– A reggeli a szendvics elfogyasztásával és Ági néni teájával kezdődik. Utána a feldolgozás folyamatait ismerhették meg a gyerekek. Közben állatsimogató is volt. Külön örömmel töltött el bennünket, hogy akadt olyan osztály, amelynek tanulói a végén odajöttek hozzánk, és megköszönték a vendéglátást! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen nagyszerű összefogásnak köszönhető a sikeres nap, ahonnan testileg, lelkileg feltöltődve térhetett minden résztvevő haza. 

A program egyik főszereplője volt dr. Bodolai György hatósági állatorvos, akit szintén kérdeztünk a falusi disznóvágásról, állattartásról. 

– Állatorvosként a mezőfalvai hagyományőrző disznóvágáson örömmel vállalt feladatom a húsvizsgálat elvégzése és a vágás mozzanatainak rövid ismertetése. Az iskolás gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a disznóvágást, ami számukra a perzseléssel kezdődött. Nyilvánvalóan életkoruktól, otthonról hozott és a környezetismereti, biológia órákon megtanultaktól függően különböző a gyerekek ismerete az állatokról, azok viselkedéséről, anatómiai felépítésükről. Sok tanuló talán most látott először közelről tüdőt, szívet, májat, vesét, úgy, ahogy a szervek kapcsolódnak a testhez, az egyéb részekhez. Kíváncsian nézték, sőt a bátrak meg is foghatták, tapinthatták a szívbillentyűket, a fogazatot. Minden megszerzett információ remélhetőleg valamikor hasznosul majd – hallottuk egyebek között az állatorvosi ismertetőben. 

Kemencében sült a pecsenye

A sertésfeldolgozás már a déli időre befejeződött. Utána ebéd következett, ahol szinte az utolsó falatig elfogyott minden. Köszönet a Mezőfalvi Gazdakörnek, a támogatóknak, a szülői munkaközösségnek, akik ugyanúgy kivették részüket a munkálatokból, a segítésből. Sütöttek, szendvicseket kentek, finomságokkal készültek! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában