2022.11.13. 15:00
Miből lesz a kolbász? – Falusi hagyományok az iskolában
Maradt még kolbászos szendvics? A húslevesből kérnék még egy kanállal! Ki meri megfogni a sertés farkát? Ez volt életem legfinomabb ebédje!... Ilyen és ehhez hasonló mondatokat hallhattunk november 11-én, pénteken a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán és tornatermében, ahol nem titkoltan ismertető szándékkal, igazi, valóságos disznóvágást tartottak.
Miből lesz a kolbász? - Kérdezték érdeklődve a gyerekek
Mezőfalva A helyi gazdák évek óta önzetlen támogatásával létrejött nagy sikerű programon az iskola minden tanulója láthatta, megtapasztalhatta, miként is kerül a sok finomság az asztalra a kicsi malactól kezdve, egészen a végső feldolgozásig és az elfogyasztásig.
A rendezvényről a Mezőfalvi Gazdakör vezetőjét, Feth Róbertet kérdeztük.
– Nyolc év és két esztendő szünet után újra megrendezhettük az eseményt. Nem szeretnénk, ha a hagyományos falusi disznóvágás eltűnne az idők sodrában. Fantasztikus volt látni, milyen érdeklődéssel figyelték a munkafolyamatokat a gyerekek. Kitűnő a kapcsolatunk a pedagógusokkal, a szülőkkel, így garantált a rendkívüli biológiaóra sikere. Az idén csatlakozott hozzánk Kristofory Valter katolikus plébános valamint Nagy Richárd református lelkész is. A nagy és közös összefogás eredménye ez a rendezvényünk, amely továbbá fontos közösségépítő esemény is. Minden pénzt megér az élmény, amikor látjuk a tanulók őszinte érdeklődését. Ebből a rendezvényből a felnőttek és a gyerekek egyaránt profitálhatnak. Előbbiek abból a szeretetből, ami a gyerekek felől visszaáramlott. Utóbbiak pedig abból a gyakorlati ismeretanyagból, amit ezen napon megtanultak.
– A reggeli a szendvics elfogyasztásával és Ági néni teájával kezdődik. Utána a feldolgozás folyamatait ismerhették meg a gyerekek. Közben állatsimogató is volt. Külön örömmel töltött el bennünket, hogy akadt olyan osztály, amelynek tanulói a végén odajöttek hozzánk, és megköszönték a vendéglátást! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen nagyszerű összefogásnak köszönhető a sikeres nap, ahonnan testileg, lelkileg feltöltődve térhetett minden résztvevő haza.
A program egyik főszereplője volt dr. Bodolai György hatósági állatorvos, akit szintén kérdeztünk a falusi disznóvágásról, állattartásról.
– Állatorvosként a mezőfalvai hagyományőrző disznóvágáson örömmel vállalt feladatom a húsvizsgálat elvégzése és a vágás mozzanatainak rövid ismertetése. Az iskolás gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a disznóvágást, ami számukra a perzseléssel kezdődött. Nyilvánvalóan életkoruktól, otthonról hozott és a környezetismereti, biológia órákon megtanultaktól függően különböző a gyerekek ismerete az állatokról, azok viselkedéséről, anatómiai felépítésükről. Sok tanuló talán most látott először közelről tüdőt, szívet, májat, vesét, úgy, ahogy a szervek kapcsolódnak a testhez, az egyéb részekhez. Kíváncsian nézték, sőt a bátrak meg is foghatták, tapinthatták a szívbillentyűket, a fogazatot. Minden megszerzett információ remélhetőleg valamikor hasznosul majd – hallottuk egyebek között az állatorvosi ismertetőben.
A sertésfeldolgozás már a déli időre befejeződött. Utána ebéd következett, ahol szinte az utolsó falatig elfogyott minden. Köszönet a Mezőfalvi Gazdakörnek, a támogatóknak, a szülői munkaközösségnek, akik ugyanúgy kivették részüket a munkálatokból, a segítésből. Sütöttek, szendvicseket kentek, finomságokkal készültek!