Gazdag felhozatal

2022.11.23. 15:00

Jubileumi emlékezés hangban, képben, írásban

Paks/Dunaújváros - Nyáron nem akármilyen jubileumhoz érkezett a paksi Gastroblues Fesztivál, harmincadszor rendezte meg a Gárdai család. (A családfőről, Gárdai Györgyről tudni kell, hogy Dunaújvárosból költözött Paksra, és most már két gyermeke, Viktória és Ádám végzi a fesztivál szervezésének dandárját, persze a „fater” felügyeletével.)

Agárdy Csaba

Fesztiválemlékek könyvekben, DVD-ken Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

A harmincéves jubileum tiszteletére a fesztivál tulajdonosai két könyvet és öt DVD-t adtak ki. Az egyik könyvben (címe Harminc fesztivál története hangban, képben, írásban) a harminc fesztivált megörökítő fotókat, pontosan nyolcszázat láthatunk – Molnár Gyula munkái –, és az összes fellépő listáját, a fesztiválok lebontásában. A könyv tartalmaz négy DVD-t, az egyiken a magyar, a másikon a külföldi zenészek előadásaiból készített válogatást láthatjuk, hallhatjuk. Külön DVD emlékezik meg a római katolikus és az evangélikus templomban rendezett koncertekről. Az ötödik DVD (külön a könyvtől, önállóan) a nyári, a 30. fesztivált örökíti meg. 

A másik könyv címe Harminc fesztivál és harmincöt év klub története. Ebben elsősorban interjúkat olvashatunk, a kiadvány mottója: „Ez a könyv legyen emlék mindazoknak, akik részesei voltak a harminc fesztiválnak, valamint kedvcsináló a következő találkozókhoz.” 

A jövőt és a kedvcsinálást illetően említsünk meg néhány nevet, akik a paksi fesztiválon felléptek az elmúlt harminc évben. Van köztük bőven világ­sztár is. Elég megemlítenünk Spancer Davis, Noel Redding (Jimi Hendrix zenekarának volt tagja), Chris Farlowe (Colosseum), Mick Taylor(ex-Rolling Stones), Nashville Teens, Animals, Yardbirds, Jon Lord (ex-Deep Purple), Manfred Mann, Rick Wakeman, Keith Emerson, Ken Hensley (ex-Uriah Heep) nevét. A hazaiak közül láthattuk az ESZI színpadán Török Ádámot, Tátrai Tibort, a P. Mobilt, a Deak Bill Blues Bandet, Takáts Tamást, Ferenczi Györgyöt, a Karthagót, a Kormoránt, az Ismerős Arcokat. És ez csak néhány név a hatalmas listáról. 

A kiadványok bemutatója a közönség számára december 3-án, szombaton lesz Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban. A koncertek mellett a Gastroblues vándorkiállítást is láthatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában