Fémkeresés

2022.11.22. 14:00

A kincskeresők nagy kárt okoznak az ásatásokon

A kincskeresés mindig is jól jövedelmező iparág volt, egy-egy lelettel hatalmas pénzeket lehetett keresni és lehet a mai napig. Magyarországon is virágzik az „iparág”, annak is az illegális ága.

Agárdy Csaba

Országszerte amatőr kincskeresők segíthetik a múzeumok munkáját, az Intercisa is él ezzel a lehetőséggel Fotó: Illusztráció/MW

Az illegális kincskeresés témaköre azért is aktuális mostanság, mert társlapunkat, a Fejér Megyei Hírlapot arról tájékoztatta a Szent István Király Múzeum igazgatója, Pokroven­szki Krisztián a közelmúltban, hogy feltehetően rablóásatás történt a város határában található szántóföldön, amely az elsődleges felmérések alapján római kori régészeti lelőhely. Az illegális kincskeresők kiásott gödröket hagytak maguk után, összetört és halomba szórt cserépdarabok, téglák jelzik a példátlan rombolást. Súlyos kárt okoztak feltehetően egy római kori építményben vagy sírhelyben. A kiásott gödrök egy részében kisebb-nagyobb lyukakat is vájtak, ami arra utalhat, hogy onnan különböző leleteket távolítottak és szállítottak el. A helyszínen eléggé feltűnő járműnyomok is maradtak utánuk. Az ügy kapcsán a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon lopás bűntett elkövetése miatt indult eljárás. 

A fémkeresés ügyében megkerestük Buza Andreát, az Intercisa Múzeum régész-muzeológusát azzal, hogyan lehet fémkeresőzni Magyarországon? 

– A kulturális örökség védelméről szóló törvény lefekteti, hogy a föld felszínén, a földben, a vízben talált lelet állami tulajdon, az állam védelme alatt áll. Magyarországon bárki vásárolhat fémkeresőt, de a használatát a 2015-ös jogszabály szigorúan szabályozza, hivatalos módon kell engedélyeztetni. Magyarországon magánszemély fémkeresőzésre engedélyt csak régészeti lelőhelyen kívülre kaphat. A fémkereső tulajdonosának először szerződést kell kötnie valamelyik múzeummal a tevékenységével kapcsolatban. Ezután a fémkeresőnek az átvizsgált terület tulajdonosával is meg kell egyeznie a fémkereséssel kapcsolatban. Végül fel kell keresnie a lakóhely szerinti megyei kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályát, ahol engedélyt kell kérelmeznie – tudtuk meg a szakembertől. 

A törvény lefekteti: a föld felszínén, a földben, a vízben talált lelet állami tulajdon, az állam védelme alatt áll

Buza Andrea elmondta még, hogy az Intercisa Múzeumhoz a dunaújvárosi járás területe tartozik, ennek megfelelően az itteni fémkeresőkkel köthetnek szerződést. 

– Ezt nem úgy kell érteni, hogy valakinek van egy fémkeresője, bejön az utcáról a múzeumba, és máris engedélyt kap. Több kritériumnak meg kell felelni. Van, ahol kétéves tanfolyamot kell végezni, és csak akkor szerződhet valaki az adott múzeummal. Velünk jelenleg ketten állnak szerződésben. A fémkeresés nagyon szabályozott dolog, engedély nélkül az eszközt szállítani sem lehet – hívta fel a figyelmet néhány igen fontos dologra Buza Andrea. 

A muzeológus a leletek árairól nem beszélhet, és nem tanácsos a lelőhelyekről sem. (Persze nehéz titokban tartani egy ásatást.) 

– A kincskeresők általában nem szakemberek, ezért a meglévő és az illegális ásatásokon is nagy kárt okoznak. Nem ismerik az ásás szabályait. Van olyan fémkereső eszköz, ami harminc-negyven centiméterig, van, amelyik egy méterig jelez, ha valamit észlelt. A fémkeresők itt egyszerűen leásnak, ezzel nagy károkat okozva. 

És hogy miért a fém a leg­gyakoribb célpont, arra Buza Andrea így válaszolt: 

– A fémeknek, a bronznak, az ezüstnek, az aranynak van a legnagyobb értéke, ezek kerülnek a nemzetközi műkincspiacra, de az értéktelenebb dolgokat itthon is el lehet adni. 

A témával kapcsolatosan a pénzcentrum.hu-n olvashatjuk, hogy Magyarországon több mint százezer védett régészeti lelőhely van, amelyeket már a nyolcvanas évektől fosztogatnak. A régészek szerint Ausztriából már negyven évvel ezelőtt is jártak át kincsrablók az akkor még szűz területnek számító nyugati megyékbe fémkeresőzni. Egy másik forrás, a szabadeuropa.hu szerint „A föld legfelső rétegéből eltűntek a leletek. Először a nagyobb méretű tárgyakat és az érméket lopták el. Most már egyre profibbak a fémkereső gépek, felgyorsult a leletek eltűnése. Az erdőtalaj felső húsz-huszonöt centije már kifosztott. A szántókon pedig negyven-ötven centi mélyen nem sok minden maradt.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában