Tanácsok

2022.10.29. 09:00

Tüzet okozhatnak a kegyeleti gyertyák és a töklámpások

Szabó-­Bisztricz Anett, a lánglovagok krónikása és egyben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hasznos tanácsokkal szolgált, hogy biztonságban tudjunk megemlékezni elhunyt szeretteinkről a következő napokban. Társoldalunk a feol.hu készített vele interjút.

KECSKÉS ZOLTÁN

Fotó: MW

Mindenszentek, halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt, ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el a mécsesek meggyújtásánál. Tavaly például a székesfehérvári temetőben is felcsaptak a lángok.

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz, köztük a székesfehérváriban is. Idézze fel, hogy hol és mi történt, mi volt ott a tűz keletkezésének oka?

– 2021. november elsején éjszaka érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Székesfehérváron, a Temető utcai sírkertben ég egy sír. A bejelentő megvárta a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit és megmutatta a pontos helyszínt, ahol egy sírhelyre futtatott borostyán meggyulladt és körülbelül egy négyzetméteren leégett. A tűz nem terjedt tovább, a fejfa megperzselődött, személyi sérülés nem történt. A tűzoltók a parázslást a helyszínen lévő vizes kannákkal eloltották. A borostyán nagy valószínűséggel egy meggyújtott mécsestől gyulladt ki.

Mire figyeljünk oda, hogy ezek az esetek ne történjenek meg?

– A hasonló tűzesetek megelőzése érdekében javasoljuk, hogy az emlékezés idején a meggyújtott gyertyát, mécsest éghető anyagtól, fa sírkereszttől, kegyeleti díszektől, koszorútól távolabb helyezzük el úgy, hogy ne legyen a közelében növényzet. Figyeljünk rá, hogy a gyertya, mécses, ne tudjon eldőlni, felborulni, leesni. A sírt és környezetét tisztítsuk meg a lehullott falevelektől, az elszáradt virágoktól. Tűzvédelmi szempontból akkor járunk el helyesen, ha még a sírtól való távozás előtt eloltjuk, elfújjuk a gyertya lángját.

Szabó-Bisztricz Anett, a a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
Forrás: FMKI

Miként járjunk el az otthonunkban, hiszen sokan nemcsak a temetőben, hanem lakhelyükön is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikre emlékezve?

– A legfontosabb, hogy égő gyertyát, mécsest soha sem szabad felügyelet nélkül hagyni, ha kimegyünk a szobából, a konyhából mindenképpen fújjuk el. Egy elfelejtett gyertya könnyen lakástüzet okozhat. Mindenképpen legyen egy tűzálló alátét, tál az égő gyertya alatt, hogy az ne forrósítsa át környezetét és leégve ne okozzon tüzet, ne gyújtsa be az alatta lévő asztalterítőt, berendezési tárgyat. A mécseseket úgy helyezzük el, hogy ne tudjanak feldőlni. Többen az ablakban gyújtják meg az emlékezés lángját, amely további kockázatot jelent. Ilyenkor nagyon figyeljünk a függönyre, mert pillanatok alatt meggyulladhat. A bukóra nyitott ablakon beáramló levegő pedig másik irányba sodorhatja a lángot. Tavaly Alcsútdobozon egy ablakban égve felejtett gyertya okozott kisebb tüzet. A szúnyogháló meggyulladt, és a fa ablakpárkány is megégett.

© Unger Tamás
Egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele. 
Fotós: Unger Tamás/VN

És akkor még nem beszéltünk a halloweeni töklámpásokról, amely egyre népszerűbb manapság. Ott mit javasol, mire figyeljen a lakosság?

– A halloweeni tökfaragás kedvelt kikapcsolódás a családok, a kreativitást kedvelők számára. Az elkészült lámpásokkal sokan díszítik otthonukat. Ezek megvilágításához elsősorban a LED izzókat javasoljuk, ezekből akár többet is el lehet helyezni a lámpásban, hogy nagyobb fényt adjon.  Ha mégis inkább a mécses mellett döntünk, akkor olyat válasszunk, amely nem túl nagy, nézzük meg, mekkora a lángja, nehogy begyújtsa a tököt. Fontos, hogy a lámpás közelében se legyen egyéb éghető anyag, száraz díszítés mert ha mégis lángra kap, akkor a tűz gyorsan továbbterjedhet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában