Szent Pantaleon Kórház

2022.10.20. 16:00

Tudomány a covidról

A tudományos bizottság által szervezett szakmai rendezvényen, a covid járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokról hallhattunk négy igen érdekes előadást.

Fotó: pantaleon.hu/archív

Az október 19-dikai tudományos ülés bevezetéseként dr. Kővágó Levente orvosigazgató, valamint a Tudományos Bizottság elnöke, köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a covid betegséget nem biztos, hogy be kell mutatnunk, de az öt hullám alatt összegyűjtött tapasztalatainkat feltétlenül meg kell osztanunk egymással. Ezt követően felkérte az első előadót előadásának megtartására.

Dr. Kecskés Borbála PhD infektológiai osztályvezető főorvosa az elmúlt száz évben előfordult világjárványokról beszélt. 1918-ban a Spanyolnáthával kezdte, majd éríntőlegesen felsorolta a többi, ebben az időszakban előforduló járványt: a papagájkort, a sertésinfluenzát, a tüdőpestist, az AIDS-t, a nyugat – Afrikai Ebolát, a Zika vírust, majd eljutottunk a 2019-hez a Covid SARS 19-hez. A covid a különböző hullámok alatt, mindig újabb tüneteket, szövődményeket betegséglefolyást produkált, ami kellő rugalmasságot várt el, és folyamatos tanulással járt együtt. A betegek ellátásával kapcsolatosan mindenkinek ki kellett lépnie a komfortzónájából, amit ezúton is köszönt mindenkinek.

A következő előadást dr. Markó Brigitta tartotta. Az adjunktusnő beszámolt a covid járvány alatt kórházban kezeltek adatairól, majd két esetbemutatáson keresztül felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a járvány alatt bizony voltak más, súlyos infektológiai esetek is az osztályukon.

A harmadik előadást dr. Tirczka Zoltán, belgyógyász szakorvos tartotta, aki a kórházunkban előforduló beteganyag bemutatásán keresztül, a covid betegség alatt, vagy után kialakult trombózisokról, embóliákról és azok kezeléséről beszélt.

Dr. Németh Zoltán az intenzív osztály, osztályvezető főorvosaként bemutatta, hogy az öt hullám alatt az intenzív osztályon kezelt lélegeztetett betegek ellátása, gyógyszerelése, ápolása mekkora fizikai és pszichés terhet rót az ellátó személyzetre.

Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések feltevésére, és egy kötetlen beszélgetésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában