Kit hívhatunk?

2022.10.14. 07:00

Elütött vad az úton - hová fordulhatunk?

Végre itt a segítség! Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságát, s megtudtuk, hogy elütött vad esetén mely telefonszámokat hívhatjuk fel.

S.Töttő Rita/FMH

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nem csak a vadászati szezon, de a párzási időszakok idején is találkozhatunk elütött vadállatokkal az utakon. De télvíz kezdetén, amikor a vadak egy része a városokban keresi az élelmet, szintén gyakori az utakon elütött róka. Két eshetőség merül fel ilyenkor: mást kell hívni, ha mi magunk ütöttünk el autónkkal egy állatot és mást, ha az úttesten látjuk, s azt szeretnénk, hogy vigyék el, s ne történjen baleset.

Elütöttük: 112

Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta: az utakon a vadonélő vagy háziállattal való ütközés közlekedési balesetnek minősül, ekkor a 112 általános segélyhívó számot kell hívni. Ez tehát elsősorban nem a Közút fennhatósága alá tartozó eset, ilyenkor a rendőrség az, amely elvégzi a helyszínelést és csak ezután értesíti az útszakasz kezelőjét. Amely lehet ugyan a Közút, de sok egyéb más is… Az érintett társaság pedig ilyenkor gondoskodik a takarítás elvégzéséről. Vad gázolása esetén pedig a területileg illetékes vadásztársaságot is értesítik, amely gondoskodik a tetem elszállításáról.

Megláttuk: Közút, önkormányzat vagy autópálya kezelő

- Amennyiben valaki az útburkolaton vagy padkán állati tetemet lát, úgy az illetékes útkezelőnél tehet bejelentést. Országos közutak - főút, mellékút, bekötőút és állomási út - esetében  társaságunkat kell értesíteni, Fejér megyében a bejelentést 0-24 órában a 06-22/819-400 telefonszámon diszpécser fogadja. A diszpécser vad esetében a vadásztársaságot értesíti, egyéb állati tetem esetén első körben a tetem burkolatról történő eltávolításáról gondoskodik, majd intézkedik az elszállításról, ártalmatlanításról – árulja el az igazgató.

A belterületi utak, utcák esetében azonban más a helyzet –mivel ezek általában önkormányzati kezelésben vannak, így itt az illetékes önkormányzatot vagy a település üzemeltetési társaságát kell értesíteni. 

Az autópályák és autóutak általában koncessziós üzemeltetésben vannak. Molnár István azonbna itt is segítségünkre van:

- Fejér megyét érintően az M1, M7 és M8 autópálya kapcsán a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt. felé kell bejelentést tenni a 06-30/363-9090 telefonszámon. Az M6 autópályát a Duna-Intertoll Zrt. üzemelteti, telefonszámuk 06-25/516-325

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában