Háztartások jelentkezését várja a Nébih

2022.10.19. 13:00

Egy kis odafigyeléssel a pazarlás enyhítéséért

DH

A fogyasztási szokásainkon lehet változtatni Fotó: Pixabay

DH-információ - A hét elején, immáron negyedik alkalommal indította el élelmiszerhulladék-felmérését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal 2016 óta követi nyomon a hazai háztartási élelmiszerhulladék-helyzet alakulását, amely nemcsak az Európai Unió tagállamainak adatszolgáltatási kötelezettsége miatt lényeges, hanem az élelmiszer-pazarlás megelőzés terén is kijelöli az irányt a legproblémásabb területek feltérképezésével. 

Egy héten át naplózzák, miből mennyi élelmiszer landol a szemétben

Az élelmiszer-hulladék visszaszorítása a tapasztalatok szerint azon múlik, hogy néha mérlegre tegyük a hétköznapi bevásárlási, ételkészítési, tálalási és ételtárolási szokásainkat. 
Legtöbbször már apró módosításokkal is évi több kilogramm élelmiszer-hulladék megtakarítását érhetjük el. A legelső lépés, amit megtehetünk az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért, hogy feltérképezzük a háztartásunk gyenge pontjait. Ehhez jó módszer, ha egy héten át hulladéknaplót vezetünk, s rögzítjük, miből és mennyi került a szemétbe. Erre kitűnő alkalom, ha részt veszünk a Nébih legújabb felmérésében. A résztvevők ugyanis képet kapnak arról, hogy mely élelmiszerekből dobnak ki a legtöbbet, és azokra a jövőben célzottan ügyelve tehetnek a pazarlás enyhítéséért. Ehhez számos praktikát és információt találhatnak a Maradék nélkül program weboldalán, valamint Facebook- és Instagram-felületein. 

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszer-­hulladékot „termel”, amelynek jelentős része – több mint 25 kg – egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszer-pazarlásnak, ami az elmúlt 5 évben 25 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban. A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján lehet jelentkezni a következő két hétben. A résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában