Kultúra

2022.10.20. 17:30

Az iváncsai közösség centruma: a helyi művelődési központ

Olvasói levél hívta fel lapunk figyelmét egy nagyszerű művelődési intézményre. Ennek apropóján látogattunk el a közeli Iváncsára, ahol saját szemünkkel is meggyőződhettünk róla, hogy az iváncsai egy nagyszerű közösségi centrum, ahol rendszeresen színes programkínálattal gondoskodnak az itt élők kulturális és művelődési igényeinek széles körű kielégítéséről.

Török Tímea

Rudas Attila igazgató három egységből álló közművelődési intézményt koordinál Iváncsán

Fotó: LI

Iváncsa A település közművelődési feladatait a helyi művelődési központ és könyvtár látja el. Ennek kapcsán Rudas Attila igazgatóval beszélgettünk, aki elmondta, Budapestről érkezett a településre, és immár hatodik éve vezeti az intézményt. 

– Az Iváncsai Könyvtár és Művelődési Központ egy integrált közművelődési intézmény, amely három egységet foglal magában, a faluházat, a könyvtárat és a helytörténeti gyűjteményt. 

– Önkormányzati fenntartású létesítmény vagyunk, a gazdasági tevékenységet az önkormányzat végzi, a mi feladatunk a programok szervezése. Igazgatóként összefogom a három intézményt, amelynek öt dolgozója van, egy nyugdíjas tanárnő – aki egyben településünk díszpolgára is –, aki a helytörténeti múzeumban lát el feladatokat, egy könyvtáros, egy 4 órában alkalmazott asszisztens, valamint egy, a közmunkaprogramban foglalkoztatott takarító és jómagam. A programok, rendezvények szervezésében, a vendéglátásban, vagy éppen a reprezentálásban viszont mindig nagy segítségünkre vannak a civil szervezetek. 

– Iváncsán egyébként a civil szféra meglehetősen erős és a civil szervezeteknek meghatározó szerepük van a közéletben. Számtalan nagy létszámú egyesület és alapítvány működik a településen, amelyek programokat is szerveznek, így azokat is kiszolgáljuk. De azokon kívül helyet kapnak az épületben a különböző mozgásos csoportok, szakkörök és egy nagyszerű, helyi színjátszócsoporttal is büszkélkedhetünk. 

– Az intézmény keretein belül működik egy, a térségben egyedülálló helytörténeti gyűjtemény is, ahol fotók, régészeti leletek, régi térképek, de termelőszövetkezeti és magánjellegű iratok, valamint a földművelést és az állattenyésztést felölelő néprajzi tárgyak segítségével tekinthetünk vissza a település múltjába. 

Rudas Attila már hat éve vezeti a közösségi centrumot Fotók: LI
Fotós: LI

– A rendezvények száma évről évre változik, de ha beleszámítom a falunapot, az adventet és a gyereknapot is – amelynek java részét mi bonyolítjuk le –, akkor ki merem jelenteni, hogy a faluból már mindenki járt a művelődési házban legalább egyszer, ha nem többször. 

– Az elmúlt időszak legutóbbi programsorozata a könyvtári napok volt, a következő kiemelt esemény az önkormányzattal és civil szervezetekkel közösen szervezett adventi időszak lesz, ahol nagy volumenű, a négy vasárnapot felölelő, a tavalyihoz hasonló elemeket felvonultató programokkal készülünk. Azonban az iváncsaiak addig sem maradnak program nélkül. Október 22-én a főtéren halloweenpartit rendez az Iváncsai Községvédő és Szépítő Egyesület. Minden jelmezben érkező jutalmat kap, és a sztárvendég Király Viktor lesz – mondta el lapunknak Rudas Attila, az intézmény igazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában