Kertész

2022.10.17. 07:03

A rózsa is készül már a hidegebb hónapokra

Nem csak megyénkben, de az ország minden táján nagy szerepet kap a rózsa a kertekben. Ennek a csodás virágnak az ápolásához szinte mindenki ért. Ennek ellenére vannak rózsabokrok, melyek szinte folyamatosan ontják a virágjaikat és vannak, melyek valamiért nem érzik jól magukat az adott helyen és satnya a virágzásuk is.

Mauthner Ilona/TEOL

Fotó: Máthé Daniella

A rózsa, mint minden más növény a kertben, észrevette a rövidebb nappalokat és a hűvösebb, hosszabb éjszakákat. Ez számukra az első jele annak, hogy közeleg a tél. Hamarosan itt az ideje tehát az őszi idény lezárásának. 

A vadon nőtt rózsa is tisztában van a lecsökkent csapadékmennyiséggel. Utánozzuk tehát a természetet: már csak tíz naponként öntözzük. Locsoljunk alaposan, de ritkábban. Amikor a rózsák rájönnek, hogy a zord, hideg december már a sarkon van, bevetik saját, egyedi fagyálló technikájukat: száraikon, vesszőiken kemény kérget növesztenek. A visszafogott öntözéssel segíthetünk nekik ebben.

Az utolsó vágásokat október közepéig végezzük el. Ezt követően már egyáltalán ne metsszük a rózsát, mondta egy általunk megkérdezett kertész. Még az elvirágzott virágokat se csípjük le. Ne feledjük, hogy minden vágás, amit ejtünk, új hajtás növesztésére ösztönzi a növényt, és ezt szeretnénk most a legkevésbé. Minden új, zsenge hajtás tönkremegy az első fagytól.

Vágjuk le az utolsó, makulátlanul szép rózsákat, hogy az étkezőasztal díszévé váljanak, vagy lefelé lógatva szárítsuk meg őket, aztán tegyük el a metszőollót szem elől egy biztonságos helyre, hogy egy jó ideig ne essünk kísértésbe, hogy újra használatba vegyük.

A magára hagyott rózsa ősszel másfajta szépséget tár elénk: ragyogóan színes bogyóterméseit. A külső, húsos réteg rejti a magokat. A levelek lehullása után ezek a termések díszítik a rózsakertet. Egyes fajok, mint például a vadrózsa, japán rózsa termése, a csipkebogyó, mely rendkívül gazdag C-vitaminban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában