Az állatorvos válaszol

2022.10.11. 15:00

A macskák függetlenek vagy tudnak alkalmazkodni?

Míg a kutya egy falkaállat, ennélfogva ideális társállat, legalábbis abból a szempontból, hogy hajlamos függőséget kialakítani a gazdájával, jól nevelhető és képessé tehető a behódolásra, addig a macska ettől eltérő szociális tulajdonságokkal rendelkezik – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

B. M.

Képünk illusztráció.

Fotó: Varga Zsófia

A macska magányos vadász (a vad macskafélék esetleg kis csoportokban is vadásznak), ebből következően általában nem alkalmazkodik önként a fajtársaihoz, nem hajlamos az együttműködésre, nem fogadja el a hier- archiát, ezért behódolásra képtelen. Független, nem lehet lekenyerezni, és bár képes a ragaszkodásra, azt ki kell érdemelni, mert büszke és öntudatos, írja a teol.hu

A macskának, bár a hallása is kitűnő, a látás a legfontosabb érzékszerve, amely a viselkedését befolyásolja, tájékoztatott a szakember. 
Minden apró környezetváltozást észrevesz, ami esetenként nyugtalaníthatja, ezért például stresszforrás lehet a lakásban tartott macskák számára az, ha a lakást átrendezzük, vagy a bútorok helyét gyakran változtatjuk, de ugyanígy az idegen állatok vagy személyek megjelenése is negatívan befolyásolja a hangulatát. 

A tartós stressz többféle betegséget okozhat, amelyek kezdetben húgyúti problémák formájában jelentkezhetnek, de bármilyen más betegség, például lappangó vagy krónikus fertőző betegségek is fellángolhatnak, hívta fel az állattartók figyelmét dr. Jakab Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában