Szemétszedési világnap

2022.09.17. 07:00

Összefogással egy tisztább világért

Minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén önkéntes civilek, és különböző intézmények működnek együtt világszerte egy közös cél érdekében: hogy helyrehozzák a globális gondot jelentő hulladékproblémát.

Szente Patrícia

A szemétszedés az egyik leghatásosabb módja a zöld terület megtisztításának

Fotó: MW

A takarítási vagy más néven szemétszedési világnap Magyarország területén is nagyon fontos kezdeményezéssé vált. Nem véletlen, hiszen a Földön felhalmozott, rengeteg kezeletlen hulladék az elmúlt években égető problémává nőtte ki magát. Csakúgy, mint világszerte, az országban is gondot okoz a különböző zöld területeken, erdőkben, vizeinkben felgyülemlő szemét, amik között rengeteg olyan is akad, amelyek csak több száz év múlva bomlanak le. 

A világnapot az ENSZ 1992-ben kezdte el globálisan is népszerűsíteni, és az indítvánnyal hamar sok környezetvédő megmozdulást értek el. Az angolul World Cleanup Day-nek nevezett esemény jelmondata: „Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon!”, amely remekül tükrözi azt, ami a szemétszedési mozgalom célja. 
191 ország fog össze évente ezen a jeles napon azért, hogy Földünket különböző, környezetre káros szennyeződésektől mentes, fenntartható világgá alakítsák. Országszerte is rengeteg eseményt rendeznek a világnap alkalmából, ennek során erdőket, utcákat, zöldövezeteket tisztítanak meg az eldobált hulladéktól. Ebből adódóan városunk ugyancsak nagy hangsúlyt fektet a település és környezete védelmére, amit a megannyi tisztítási akció bizonyít. 
A Decathlon dunaújvárosi áruháza által rendezett szemétszedés szombaton, a világnapon, az erdei tornapályán zajlik, ugyanekkor pedig az újtelepi ökonapon lomhulladék, valamint műszaki- és fémhulladék leadására van lehetőség. Emellett a pénteken kezdődött európai mobilitási hét alatt szintén lesznek kezdeményezések, hogy egy-egy területet kitakarítsanak. Jó hír, hogy a várostisztítási tevékenységek még a világnap után is folytatódnak. Az ilyen kezdeményezések rendkívül sokat jelentenek mind országos, mind globális szinten. Egy-egy ilyen takarítás a lakók közérzetére rendkívül pozitív hatással van, nem mellesleg a város is meg­szépül, megtisztul, a természet pedig fellélegzik. 

A világnap abból a szempontból is hasznos, hogy nem csak a Föld különböző területein történik összefogás a fenntarthatóságért, hanem országon belül is, intézmények, vállalkozások és önkéntesek között egyaránt. Sőt, a jövő generációja szempontjából is nagy jelentőséggel bír, hiszen ezt a jó példát követve válnak majdan természetszerető és környezetvédő emberekké. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában