77 magyar népmesét szeretnének összegyűjteni

2022.09.27. 12:00

Népmese napja: szálljanak fel bátran a mesevonatra!

Körmendi Erzsébet

Fotó: Shutterstock

Előszállás - Szeptember 30-án Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján ünnepeljük Magyarországon a magyar népmese napját. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. 
Ebből az alkalomból vár minden nosztalgiázni vágyó felnőttet és meseimádó gyermeket Nyúl Gabriella, a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár vezetője. Arra kér mindenkit, hogy fogadja el a kihívást, tartson vele, és keressék meg együtt 2022 kedvenc népmeséjét a településen. Sok izgalmas játékot, népmesekvízt kínál az érdeklődőknek már szeptember 22 óta. Mesemaraton címmel kreatív sorozatot indítottak az intézmény közösségi oldalán, amelynek tegnapi, harmadik fordulójában is egy népmese-illusztrációt tettek közzé. Te mit mesélsz ma és kinek? – kérdéssel arra buzdítottak mindenkit, írják le a kép alá kommentbe a mese címét, és azt is, hogy kiknek mesélték el. Képes és szöveges meseélmény-beszámolókat vár Nyúl Gabriella. A mesemaraton egyik játékszabálya, hogy könyvből vagy könyv nélkül kell mesélni minden nap egy mesét a Benedek Elek gyűjtötte vagy írta magyar népmesék közül. Továbbá azt szeretnék, ha össze tudnának gyűjteni az intézmény közösségi oldalán 77 magyar népmesét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában