A megye növényvilágát bemutató kötet kiadását tervezik

2022.09.28. 19:00

Fejér megye őshonos, edényes növényeit kutatják

Hosszútávú terveit osztotta meg közösségével a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány: Fejér megye növényvilágát bemutató kötet kiadását tervezik, melyhez várják a leleményes kirándulók észleléseit.

S. Töttő Rita

Fotó: Pexels

A pátkai központú "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány szeretné összegyűjteni és kötetbe foglalni Fejér megye mai határain belülről mindazokat a növénytani adatokat, amelyek őshonos edényes növényekre - harasztok, nyitvatermők, zárvatermők – vonatkoznak – írja felhívásában a volgy-hid.blogspot.com-on az alapítvány. A leleményes kirándulóktól azt kérik, hogy a kért adatsorokat excel táblázatban küldjék el a [email protected] e-mail címre. Az adatok között szerepelnie kell a faj magyar nevének, tudományos nevének, a megtalálás helyszíneként meg kell nevezni a településhatárt, Google Maps koordinátákkal együtt, továbbá meg kell nevezni, hogy körülbelül mekkora állományt látott az illető az adott fajból.  

Digitális és analóg felvételeket is szívesen fogadnak, melyeken az őshonos edényes növényfajok jól felismerhetők. Azt kérik, a fájlnevekben szerepeljen a fotós neve, a faj neve és a településhatár. Az analóg felvételeket eredeti állapotban küldik vissza digitalizálás után. A kötet elkészítésének nincs határideje, annyi a terv, hogy még ebben az évtizedben sor kerül rá… Így tehát mindenki betervezhet egy gyűjtemény-rögzítő sétát az elkövetkezendő években.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában