Bőrápolás

2022.09.27. 15:00

Bőrünk ősszel is ki van téve az UV sugárzásnak

Az új évszak új lehetőségeket kínál a bőrápolás terén is. A meleg nyári, napos idő okozta károkat most érdemes helyrehozni a hűvösebb idők beállta előtt.

Farkas Eszter/TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napsugárzás és az egyéb környezeti hatások igénybe veszik az ember bőrét. Nagyon sokan építik már be napi bőrápolási rutinjukba a fényvédők használatát, azonban a kozmetikusok közül még mindig sokan tapasztalják ennek az ellenkezőjét.

– Nem győzzük hangsúlyozni a vendégeinknek, hogy használjanak kimondottan arcra való fényvédőkrémet egész évben. Ezek már bármilyen drogériában elérhetők igen kedvező áron - hangsúlyozta Varga Virág Violetta kozmetikus mester, majd hozzátette: egyénfüggő, hogy ki milyen terméket használ, de már vannak olyan nappali arcápolókrémek is, amikbe a fényvédelem be van építve. Az UV sugárzásnak a bőrünk egész évben ki van téve, így ősszel és télen is, olyankor is, amikor kicsit borongósabbnak tűnik az időjárás. Az UV sugárzás a bőröregedést segíti elő, vagyis a pigmentfoltok, a ráncok és a megereszkedett bőr megjelenését.

– Ősszel a bőr sokkal fakóbbá válik, a ráncok elmélyülnek és jobban kiütköznek a bőrproblémák is, viszont jó hír, hogy ebben a hűvös, kevésbé napos időszakban teljesen megújíthatjuk a bőrünket egy hámlasztókúrával. Ennek a lényege, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítjuk a bőrfelszínéről, ezzel egy teljesen új bőrképet kialakítva. Akinek nem annyira igénybevett a bőre, elég lehet egy kíméletes hámlasztóval kezdeni – bár én először mindenkinek azt tanácsolom, hogy ezekkel kezdjen –, erre kiváló lehet akár egy gyengébb tejsavas szérum is. Később, ha már hozzászokott a bőrünk, kicsit erősebb szérumokat és pakolásokat is használhatunk, mint például gyümölcs savas hámlasztókat. Ezek a hámlasztók sejtszinten képesek hatni, így járulnak hozzá a regenerálódáshoz – emelte ki a szakember.

Fontos a hidratálás

A fényvédelem és hámlasztás mellett ebben az időszakban is nagy figyelmet kell fordítanunk a hidratálásra is. A hámlasztás hatására a hatóanyagok képesek jobban felszívódni.

– Ilyenkor a hideg idő, illetve zárt helyen a fűtés a bőrünket fokozottan igénybe veszi, ezért jobban igényli a hidratálást. Nappali szérumaink helyett használjunk könnyedebb, lágyabb hidratálókat, estére pedig mehetnek a kicsit testesebb, zsírosabb krémek. Ilyenkor sem szabad túlzsírozni a bőrt, mindenki a saját bőrtípusának megfelelőt válassza ki. Ebben is jobb, ha kikérik kozmetikus tanácsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában