Nagyvenyim

2022.08.07. 15:30

Venyim életének pillanatait a falunapi ünnepségen újraélhették a résztvevők

Nagyvenyim önállóvá válásának évfordulóját minden évben megünneplik augusztus elején a hagyományossá nemesedett falunapi rendezvénysorozattal. Ebben az évben a község önállóságának hetvenötödik évfordulója alkalmához méltón parádés program dömpinggel készültek a szervezők.

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

Nagyvenyim/ Rajk László, egykori belügyminiszter 1947. június 23-án rendelte el a település önállóvá alakulását. Július 7-én Kispéter István, Fejér megye alispánja utasította Hercegfalva főjegyzőjét a haladéktalan intézkedésre. A nagyvenyimi jegyzői kirendeltség felállításával, vezetésével Palágyi József hercegfalvi segédjegyzőt bízták meg. Így 1947. augusztus 1-vel vált önálló községgé - egy éves előkészület után -Nagyvenyim és Bernátkút-puszta. Dokumentumok sokaságán keresztül követhető a település struktúrájának alakulása, lett például szükségiskola, önálló posta, községház és kultúrház épült. Míg a Nagyvenyim nevet egy 1947. szeptember 4-i okmányban véglegesítették.
A hetvenötödik jubileumi ünnepség programjai augusztus 5-én, pénteken kezdődtek. 19 órától a ligeti színpadon a Nagyvenyimi Táncegyüttes produkciója nyitotta a műsorkavalkád sorát. 20 órától utcabálon mulattatott Szabó Attila és Szabó Gábor. 23 órától hajnal 2 óráig a Chameleon zenekar szórakoztatott. 
Szombaton 9.30-tól a mesterségek fájánál a vendég altomünsteri fúvós-zenekar előadását hallhattak az érdeklődök. Majd 10 órától a közösségi házban nyilvános ünnepi testületi ülés vette kezdetét az Altomünsterből és Egeresről érkező testvértelepülések képviselőivel. A nagyvenyimiek nagyszámú érdeklődésé mellett megtisztelte a rendezvényt több neves közéleti személyiség, köztük dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője és dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.  Az ünnepi ülésen átadták a Nagyvenyimért kitüntetéseket, valamint pedagógus szolgálati emlékérmet és az 50 éves pedagógusi díszoklevél elismerést is.
11 órai kezdettel Zabszalma koncertezett a település központjában kialakított helyszínen, majd az Arany Daru Dalkör műsora volt hallható. 12 órától a jó ebédhez Somogyi Erika, Gáti Pál énekművészek szolgáltatták a nótát Mukli István és zenekara kíséretében. Ezt követően az osztrák és német népzene gyöngyszemeit hallgathatták meg az érdeklődök a Donau Trio előadásában. Majd a Dívák léptek a színpadra latinzenei összeállítással, Fésüs Nelli, Ladinek Judit és Sári Évi közreműködésével. Ezt követően Annamary mulatós műsora, majd Krisz Rudi előadása következett. Az énekes produkciókat a Zoltán Erika Tánciskola Dunaújváros fergeteges bemutatója szakította meg. A táncosokat operett-, musicalválogatás követte Náray Erikával és az Operett Voices művészeivel. A sztárparádét kora este Radics Gigi énekesnő nyitotta meg, majd Caramel koncertje következett. Este 21óra után a Nagyvenyim önállóságának 75. évfordulójára készült rövidfilm ősbemutatóját láthatta a nagyközönség. Majd újabb látványos produkció    a Genesis Tűzzsonglőr Csoport bemutatóját láthatták a résztvevők. 23 órakor Csordás Tibi állt a közönség elé, őt az Ufo együttes és a Desperado koncertje követte. Ezután hajnal kettőig DJ Bogó Gábor szórakoztatott.
A nagyszabású rendezvénysorozat záró eseményére vasárnap délelőtt került sor. Közösségi kezdeményezés hívta életre azt a célt, hogy a település egykori szeretett plébánosának és posztumusz díszpolgárának, Dolmány Vendel Atyának új síremléket állítsanak. Az jubileumi ünnepség keretében a megújult nyughelyet szentelték meg a helyi temetőben. Végül a katolikus templomban szent misével zárult a falunap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában