Baracsi fejlesztések

2022.08.25. 13:00

Sokmilliós beruházásokkal gyarapodott a település az elmúlt nyolc hónap alatt

Horváth László

A forgalmas Kossuth utca felújítása is régi adósság a falu felé. Mind két oldalon lesz majd járda és parkoló is.

Akaratos emberek a baracsiak, mert mindig kitalálnak valamit és meg is valósítják. Ha egy különlegességgel jellemezhetnénk, akkor azt mondhatnánk, hogy a gombhoz varrják a kabátot. Az első hallásra megmosolyogtató szólás azonban komoly tartalmat jelent, hiszen az előre gondolkodás olyan szintű a faluvezetésben, hogy már akkor tudják mit szeretnének, mikor még egy fillérjük sincs rá. Bármilyen hihetetlen, de ez a dolog működik Baracson, és ennek látható, kézzelfogható jelei is vannak. Melyek azok a nagy projektek, amik elkészültek, vagy éppen folyamatban vannak? Várai Róbert polgármester válaszolt kérdésünkre:

Baracs Templomoson gyönyörű és modern rendelőt vehetnek birtokba hamarosan a lakosok. A képen a rendelő előtti parkolóban, merthogy az is épült, Várai Róbert polgármester mutatja az beruházást.
 

- Az első helyszínünk a Baracs Templomos rendelő, amit több mint tíz éve már szükséges lett volna felújítani, tehát az itt élőknek egy nagyon régi vágya valósult meg. Hittünk benne, hogy egyszer nyerni fogunk a pályázatokon. Negyedszeri próbálkozásra sikeresen indultunk a Magyar Faluprogramon és harmincmillió forint támogatásban részesültünk. Az idő múlásával és az inflációval végül hatvanötmilliós beruházás lett, ahol megújult a háziorvosi rendelő. Helyet kapott a védőnői szolgálat megosztott nyitva tartással. Szeptember második hetében várható a használatba vétel. A Baracs II-es körzet Templomos és Kisapostag teljes lakosságának ellátását biztosítja. A kisapostagiak szerencsére tudtak építeni egy saját rendelőt, így ők helyben kapnak ellátást. A pályázatoknál mi előbb tudjuk, hogy mit szeretnénk, és figyeljük a hozzá társítható lehetőségeket, így gyorsabban valósíthatjuk meg elképzeléseinket.

A ravatalozó előtt igényes térkövezés

A másik helyszín a templomosi temető, ahol szintén régóta várt fejlesztés kezdődött el a ravatalozó megújításával. A temetésekhez méltó állapotot alakítunk ki ezzel a projekttel, szintén a Magyar Falu Program támogatásával. Ennél az épületnél szinte csak a falak maradtak meg eredetiben. Ezen kívül az aljzattól a tetőig minden új. Ezt november végén adjuk majd át.

Harmadik helyszín Apátszálláson a Kossuth Lajos utca régóta igényelt felújítása. Baracs frekventált helyén lévő útszakasz mentén üzletsor és szolgáltató létesítmények vannak, tehát központi, forgalmas rész, amit a tervezésnél is figyelembe kellett venni. Útfelújítás, parkolók kialakítása, zárt csapadékvíz-elvezetés, ivóvíz gerincvezeték cseréje és komplett járdaépítés szerepelt a tervekben. Különleges a beruházásban, hogy abszolút önkormányzati saját erőből, azaz banki hitelből sikerült megvalósítani. Utóbbi nem kis bátorságot feltételez, ahhoz, hogy előre tudjunk lépni.

A gyönyörű Baracsi Hétpettyes Bölcsőde és védőnői helyiség a település büszkesége
 

Zárásul pedig itt van a nagy büszkeségünk, az új bölcsőde és mellette a védőnői helyiség. A beiratkozás augusztus második hetében megtörtént és biztonsággal indulni tudunk szeptemberben. A bölcsőde háromszáz milliós beruházás volt. A védőnői épület önerőből készült el, amihez előrelátó takarékoskodással készültünk.

Búcsúzóul pedig még egy jó hír a fejlesztésekhez. A Baracs – Nagyvenyim út felújításához szükséges szerződést épp a cikk idején írtam alá – zárta szavait Várai Róbert polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában