Az állatorvos válaszol

2022.08.11. 16:12

Fontos tudnivalók kedvenceink oltásáról

A házi kedvencek súlyos, nehezen gyógyítható, vagy gyógyíthatatlan fertőző betegségeinek egy részét védőoltásokkal lehet megelőzni.

B. M.

Illusztráció

Fotó: Nagy Gábor

Sajnos a védőoltások hatékonysága nem százszázalékos, gyakran az oltott állatok is megbetegedhetnek – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc. A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa elmondta, a megbetegedésekben több tényező játszik szerepet, de általában az immunrendszer állapota a meghatározó, amely függ genetikai tulajdonságoktól és szerzett gyengeségektől, mint amilyen például a stressz, vagy a helytelen táplálás. De éppenséggel a túl sok védőoltás és egyéb gyógyszeres kezelések is okozhatnak állapotromlást, mivel mérgező hatásuk által terhelik a szervezetet.

Nagyon sok félreértés van a védőoltásokkal kapcsolatban, ezért fontos kihangsúlyozni, hogy csak egészséges állatot szabad oltani, mert az esetlegesen már kialakult betegség, vagy a lappangási stádium egyrészt gátolja a megfelelő immunválasz kialakulását, másrészt az oltás maga súlyosbíthatja az éppen zajló betegséget, gyenge szervezet esetében akár halált is okozhat.

Aktuális megjegyzés: érdemes a halasztható oltásokat nem a nyári kánikulában beadni, amikor a szervezet amúgy is nagy megterhelésnek van kitéve a szélsőséges hőmérséklet által. Hajszolt, kimerült állatot sem jó beoltani (például, amikor az elveszett kutya hazatér), mielőtt kipiheni magát. Az oltások esetében tehát minden esetben alaposan mérlegelni kell a haszon-kockázat jellemzőket.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos (Beküldött kép)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában