Pollenterhelés

2022.08.18. 19:00

A hétvégi hidegfront enyhítheti az allergiás tüneteket

A Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzése alapján a fokozódó hőségben a parlagfű pollenszórása is erősödik. A pollenterhelés országszerte magas, az észak-alföldi régióban a lehűlést megelőzően nagyon magas lesz.

duol.hu

A meteorológiai előrejelzés alapján a hétvégére markáns hidegfront vet véget a hőségnek. A front érkezése előtt - pénteken a délutáni és az esti órákban - , a megerősödő szélben, különösen a zivatarok által érintett területeken az allergiás tünetek jelentős fokozódására kell felkészülni. A frontot kísérő viharos szél elsősorban az aszályos alföldi területeken sodorhatja a port és a pollent. Zivatarok környezetében, hirtelen szélerősödést tapasztalva ajánlott a belső térbe, zárt ablakok mögé húzódni. Különösen az Észak-Alföldön tartózkodó parlagfű pollenallergiásoknak javasolt péntek este - az esetleg még kitartó kánikula ellenére - bezárni az ablakokat, mert az éjszaka megerősödő szél nagy mennyiségű pollent juttathat a lakásba.

Augusztus 20-ra országszerte a pollenterhelés jelentős enyhülése várható. A hidegfront átvonulása után az otthonokban esetlegesen felhalmozódott pollen eltávolításával (pl. kora hajnali és esti órákban történő szellőztetéssel, nedves portörléssel, ágyneműcserével) enyhíthetők a beltérben tapasztalható tünetek.

forrás: NNK Hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában