Körkép

2022.07.06. 11:00

Mulcsozzunk: vizet spórol, tápanyagot ad

Öntözés, metszés, mulcsozás – ez a hármas a legfőbb titka a szép virágoknak, jó termésnek. Mátyás Szabolcs, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium oktatója mind­ezek mellett azt tanácsolja: aki teheti, gyűjtse a lehullott csapadékot.

duol.hu

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el a növényről Fotó: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Magyarországon átlagosan 550 milliméternyi csapadék hullik egy évben. Eloszlása azonban a növények fejlődése szempontjából nem mindig ideális, a hiányzó mennyiséget öntözéssel tudjuk pótolni – vázolja fel a szakember. Mint mondja, érdemes összegyűjteni a csapadékot. 
A természeti kincsekkel érdemes jól sáfárkodni, ráadásul a növények fejlődésének jóval ideálisabb az esővíz a csapvíznél. Úgy magyarázza: egy lehullott csapadék-milliméter egy liternek felel meg négyzetméterenként, tehát egy tíz milliméteres eső száz négyzetméteres tetőfelületről ezer liter vizet jelent. 
Az összegyűjtött vizet tárolhatjuk felszíni hordókban, amelyet célszerű szúnyog­hálóval lefedni. Vele szemben a föld alatti tároló nagy előnye, hogy egyrészt nem látszik, másrészt hűsebben tartja az esővizet, ezáltal növeli az eltárolhatóságát. Kijuttatása ebben az esetben egyszerű kerti szivattyúval megoldható. 

Mátyás Szabolcs kiemeli: az öntözésen spórolhatunk, ha a talaj felszínét mulcsoljuk. Ennek egyik jó lehetősége a tél végi metszéseknél leesett ágak aprítása. Ezzel nem terheljük a hulladékszállító vállalatot, másrészt magunknak értékes alapanyagot állítunk elő. A négy centiméter és annál kisebb átmérőjű ágak általában a házi készülékekkel is jól darálhatók. Az aprítékot 5-8 centiméter vastagon érdemes teríteni letisztított, gyommentes talajra, de friss telepítéseknél ma már gyakran használnak geotex­tilt is. Utóbbi még hatékonyabban gátolja a gyomosodást, elsősorban a magról kelő növények ellen nyújt jó védelmet. Mivel a fa korhad, és idővel belekerül a talajba humusz formájában, évről évre javasolt a frissítése. Ha fenyőaprítékot használunk, a talaj savanyítását is elősegítjük, ez kedvez az erikaféléknek, az áfonyának, rododendronoknak. Egyszerűbb, de kevésbé mutatós mulcsozási lehetőség a fűkaszálék cserjék, virágok alá terítése. Ezt elegendő 3-5 centiméter vastagságban használni, mert egyébként bepenészedik. 
Az egynyári növények gondozása nem fejeződik be az ültetéssel. A virágok növesztéséhez tápanyagra van szükség: a balkonnövényeket érdemes kéthetente tápoldatozni, a virágágyásokba gyantaburokkal rendelkező, hosszú hatású műtrágya bedolgozását javasolja a szakember. 
A kedvelt egynyári virágok – muskátli, margaréta – többsége nem öntisztuló, ezekről kis metszőollóval rendszeresen távolítsuk el az elhalt részeket. Szebb is, és a növényt is megkíméljük vele, hogy ne a magérlelésre fordítson energiát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában