Nagyvenyim

2022.07.07. 10:00

Gyűjtést szerveznek a sír felújítására

Nagyvenyim - Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármestere egy felhívást tett közzé az önkormányzat honlapján, miszerint Dolmány Vendel atya síremlékének megújítását kezdeményezik.

Brousil Csaba

Dolmány Vendel István O. Cist, 1920-ban született Hercegfalván, 1944-ben szentelték pappá Zircen, s ciszterci szerzetesként 1950-től fehér egyházmegyés papként a régi ciszterci településeken szolgált. 37 éven keresztül volt Nagyvenyim plébánosa (1951-től 1988-ig). A képviselő-testület 1997-ben – elismerve a település életében betöltött értékes szerepét – Nagyvenyim Díszpolgára cím posztumusz odaítéléséről döntött. 
Vendel atya bár már több évtizede nincs közöttünk, a régóta Nagyvenyimen élők még emlékeznek rá, hiszen tevékenyen részt vett a falu életében. Ismerte az itt lakó családokat, a gyerekeket – mindig volt hozzájuk egy kedves mondata. Aktív szurkolója volt a nagyvenyimi focicsapatnak is, nem múlhatott el úgy mérkőzés, hogy ne lett volna a pálya szélén, buzdítva a csapatot. 

A nagyvenyimi római katolikus egyházközség és a karitász Dolmány Vendel atya nagyvenyimi temetőben lévő nyughelyének megújítására, új síremlék állításának érdekében gyűjtést indított. Aki úgy gondolja, hogy szeretne anyagilag hozzájárulni a síremlék megújításához, az megteheti a nagyvenyimi templomban a vasárnapi 10 órai szentmiséken, vagy átutalással a nagyvenyimi római katolikus egyházközség 11101002-19821522-36000001 számú bankszámlájára. A közleményben kérik feltüntetni a „Vendel atya síremlékére adomány” szöveget. A felújított sír­emléket augusztus 7-én dél­előtt szentmisével egybekötve áldja meg Bérczi L. Bernát zirci apát és Valter atya részvételével – olvasható a polgármester asszony közleménye a www.nagyvenyim.hu portálon. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában