Nyári kedvenc

2022.07.15. 07:01

Itt a szezon, most együnk finom és egészséges csemegekukoricát

Idén országosan a tavalyinál nagyobb területen, összesen harmincötezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra a hazai termelők. Tolna megyében pedig csak pár hektáron. Ugyanakkor alig van olyan kiskert a megyében, ahol a paprika, a paradicsom, a cukkini vagy az uborka mellett ne teremne meg néhány cső csemegekukorica is.

Fotó: Shutterstock

A csemegekukorica a nyár kedvence, egy gond van csak vele, hogy a legnagyobb kánikulában kell főzni belőle. Strandon fogyasztva, vagy a szabadban grillezve viszont nagyon kellemes időtöltés. Ahol van kiskertje a családnak, ott biztosan van néhány tő csemegekukorica is. Vagyis ennek a csemegének a termesztéséhez mindenki ért. Ha szerencsések vagyunk, és időben vetettük el a csemegekukoricánkat, akkor július elejére be is érett.

Hazánk Európa legnagyobb csemegekukorica-termesztője, mégis kevés figyelem övezi ezt a növényt. Világszinten is csak az Egyesült Államok előz meg bennünket, ahol hatalmas kultusza van az édes csemegekukorica fogyasztásának. Az utóbbi években a hazai termelés és a piaci kereslet egyensúlyba került, alig ingadozik, hangzott el egy közelmúltban megtartott növényvédős rendezvényen. Nagyobb hazai termésbővítésre akkor lenne lehetőség, ha más termelőknél hatékonyabban tudnánk a kukoricát termelni és feldolgozni. Ebből a szempontból jelenleg kedvező, hogy a franciákénál olcsóbb a mi előállításunk. A lengyeleknél az utóbbi évek időjárása, míg a szerbeknél gazdasági problémák miatt visszaesőben van a csemegekukorica termelés, ugyanakkor Oroszország igyekszik önellátó lenni, számolt be róla az agrarszektor.hu.

Hazánk Európa legnagyobb termesztője (Fotó: M. K.)

A csemegekukoricát majdnem mindenki szereti, korra és nemre való tekintet nélkül, abban viszont vita van, mennyi ideig kell főzni Megpróbáltuk a piaci árusok ajánlását is betartani: többen is bizonygatták, hogy elég neki negyed óra a forrás után. Nekem ez sajnos nem vált be. A szemek nem lettek puhák, így maradtam a saját bevált módszeremnél: a főzővízbe egy kevés cukrot (nem sót) teszek és negyven perc forrás után kész a kukorica. Ekkor kell megsózni a csöveket.

A nyár egyik kedvenc csemegéje, sokan imádják, de azt már kevesebben tudják róla, hogy mennyire egészséges. Fogyasszunk minél többet belőle ilyenkor, amikor szezonja van. Magas a rosttartalma, sok benne a magnézium, mangán, foszfor, C- és B-vitaminok. Folsav tartalmának köszönhetően energiával tölti fel a szervezetet. A narancssárga gyümölcsök és zöldségek általában tartalmaznak beta-cryptoxanthint, ez a vegyület segít a tüdőrák megelőzésében. A kukorica szinte száz százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett fellelhető benne az E-vitamin, mely növeli a vér oxigénszintjét, és csökkenti a koleszterinszintet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában