Állatmentés

2022.07.17. 08:00

Hosszú percekig küzdött a mentős egy tűzből kimenekített kismacska életéért

A cica a szakszerű segítségnyújtásnak köszönhetően magához tért, hogy aztán zokogó gazdája ismét magához ölelhesse.

KÖLLŐ JUDIT

A cicát folyamatos simogatás mellett hűtötték és oxigenizálták Fotó: OMSZ

Nem hétköznapi történetet osztott meg közösségi oldalán egy szolnoki lakos. Eszerint július 2-án éjszaka egy Batthyány utcai tűzesethez riasztották a megyeszékhely lánglovagjait és mentőit. Már javában zajlott az oltás, mikor hirtelen egy tűzoltó kiszaladt az épületből, karjaiban egy eszméletlen fekete kismacskával. A mentők átvették a kritikus állapotban lévő házi kedvencet, és megkezdték az ellátását - írja társoldalunk a szoljon.hu.

Folyamatos simogatás mellett hűtötték és oxigenizálták hosszú percekig, mire a cica a szakszerű segítségnyújtásnak köszönhetően magához tért, hogy aztán zokogó gazdája ismét magához ölelhesse.

– Nekem is mennem kellett segíteni a tűzesethez. Szerencsére senki nem sérült meg, de a kiégett lakásban volt két macska is. Az egyik az ablakban próbált levegőhöz jutni, míg a másikat egy tűzoltó hozta le füstmérgezéssel – elevenítette fel az ominózus éjszaka történéseit bejegyzésében a szolnoki lakos. 

– Próbáltam segíteni, de a cica csak feküdt mozdulatlanul, ezért masszírozni kezdtem. Ekkor egy mentős jelent meg, aki a villogó járművek mögé vitte a kismacskát a kíváncsiskodó tekintetek elől. Műszert rakott rá, oxigént adott neki, vízzel locsolta, mintegy húsz percig térdelt mellette. Úgy küzdött érte, mint egy emberért, ezzel is bizonyítva, hogy neki minden kis élet számít! – olvasható a posztban.

A cicát folyamatos simogatás mellett hűtötték és oxigenizálták Fotó: OMSZ

– Végül a gazdája úgy ölelte magához kedvencét, mintha csak a saját gyermeke lenne, és közben előtörtek belőle az érzelmek, hevesen zokogni kezdett. Ezalatt a mentős összepakolt, és feltűnés nélkül, csendben távozott a helyszínről, mintha semmi különlegeset nem tett volna. 

Nem várt el köszönetet, egyszerűen „csak” elvégezte a munkáját, és továbbállt.

– Mivel ismerem, nem fedhetem fel a nevét. Elképesztő volt végigkövetni mindazt, amit tett, szerintem hatalmas tisztelet és elismerés jár neki – vélekedett a szolnoki lakos.

Nemcsak a szolnoki lakos követte testközelből az eseményeket, hanem Németh Ádám, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője is.

Két macskát kellett kihozni az ingatlanból

– erősített rá a fentebbiekre Németh Ádám. 

– Megyénkben általánosságban évi 30–50 közé tehető az állatmentést igénylő esetek száma. Ezek legfőképp háziállatokra, azon belül is macskákra és kutyákra vonatkoznak. Ez utóbbi kíváncsi természetéből fakadóan számtalan hozzáférhetetlen helyre beeshet, ahonnan aztán képtelen kijönni. A kutyák ugyanis legtöbbször kiszáradt kútba, vagy csatornába zuhannak. A macskák többségénél az jelent problémát, hogy felmásznak olyan helyekre, ahonnan aztán nem mernek lejönni. A legfrissebb, Batthyány úti – ahol eszméletlen állatot mentettek – esethez hasonlóra viszonylag kevés példa akad a térségben. De idén már előfordult olyan, hogy Tiszaföldváron nyulat kellett kihozniuk a tűzoltóknak egy házból – tudtuk meg a szóvivőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában