Parlagfű

2022.07.24. 10:00

Gyógyszerrel megelőzhetők az allergiás tünetek

Hamarosan virágzik a parlagfű. Mint már megírtuk, a növény irtását jogszabály határozza meg, de hiába a gondos irtás, kaszálás, sajnos teljesen nem lehet megszabadulni ettől a súlyos allergiás reakciókat okozó gyomnövénytől.

Schilli-Bárány Margit

Fotó: Zantleitner Ingrid

Dr. Mezei Mónika csecsemő-gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász szakorvos lapunknak elmondta, hogy ha jól ki tudjuk számolni a parlagfű virágzási idejét, akkor már egy héttel előtte érdemes elkezdeni szedni az allergia elleni gyógyszert. Így, ha kellően előre gondolkodunk, a július végén vagy augusztus elején virágzó növény okozta tüneteket megelőzhetjük, ha már július közepén kiváltjuk és szedni kezdjük a megszokott allergia elleni készítményeket, melyek minden esetben vénykötelesek.

A szakorvos két hatóanyagot emelt ki, amelyek hatékonynak bizonyulnak az allergiával szembeni küzdelemben, ez a desloratadin és a bilasztin. Azok a készítmények, amelyek ezeket tartalmazzák, nem okoznak álmosságot, így használatuk sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos, illetve korábban felfedezett hatóanyagú gyógyszerek esetén. 

– Nagyon fontos tudnivaló, hogy aki a parlagfűre érzékeny, annál allergiás tüneteket okozhat a görögdinnye is. Nem azért, mert parlagfűvel szennyezett földön termett, hanem mert képes olyan légúti vagy akár bőrtüneteket kiváltani az allergiásoknál, mint a parlagfű, ezért ha ilyet tapasztalunk, ne ijedjünk meg – mondta dr. Mezei Mónika. 

B. Ágnes többféle allergiával is küzd, az év folyamán éppen ezért szed rendszeresen antihisztamin-tartalmú gyógyszert. A légutak tisztán tartása érdekében az orrspray is mindennapos társa. Mint mondta, a háziorvosa által felírt medicinák nagy mértékben elősegítik, hogy a mindennapjai élhetőbbek legyenek. 

Az allergiaszezon folyamán érdemes különösen figyelni a tisztálkodásra. A pollenek könnyen megülnek a hajban és a ruházaton, ezért a nyugodt éjszakai pihenés érdekében javasolt a napi hajmosás és a ruházat öblítése is minden használat után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában