A spotterdombról szinte kézzelfoghatóak az induló és az érkező gépek

2022.07.03. 08:00

Esti csúcsforgalom, a nappal felszálló gépek estére érkeznek

Este nyolc-kilenc óra a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, vagy, ahogy minden repülésrajongó nevezi, Ferihegyen.

Antal Lajos

A lengyel légitársaság gépe készülődik a leszálláshoz Fotók: Antal Lajos

Az esti csúcsidőszaknak van egy sajátos hangulata. A még nappal felszálló gépek nagy része már naplemente után fog leszállni cél­állomásán, de olyan is akad, például a Korean Air Jumbója, amelyik másnap délután ér majd földet. A leszálló gépek nagyobb része már bőven belemegy majd az éjszakába: esti sötétségben indul el és érkezik is meg. 

A Korean Air Jumbója már leállított hajtóművekkel

A budapesti spotterek által a ferihegyi 31R/13L pálya vége mellett kialakított spotterdombról szinte kézzelfoghatók az induló gépek, mindössze száz méter választja el a nézelődőket a gurulóúton mozgó gépektől, és a leszállók is nagyon közelről figyelhetők meg. Utasként a felszállás a legkellemesebb élményem, külső nézelődőként az éppen földet érő gépek látványa az egyik leglenyűgözőbb. Amikor 120-135 csomós sebességgel szinte cammogva teszi le a pilóta a többször tíz tonnás gépét, s a földet érés pillanatában semmihez sem hasonlítható füstcsík keletkezik, majd intenzív fékezést követően gurulósebességre lassít a gép, sokunkat ragadja magával a látvány. Sokáig abban a tudatban figyeltem a leszálló gépeket, hogy mindegyik futóján van fék, s nagyon meglepődtem, amikor rampás munkám során kiderült: csak a főfutók vannak tárcsafékekkel felszerelve. 

A norvég gép is a Ferihegyen tölti az éjszakát

Amikor egy-egy gép kerekeiből még a leszállás után percekkel is jött a füst, nagyon riasztóan hatott, de kiderült, hogy ez teljesen normális. Apró érdekesség, hogy a keskeny törzsű Airbusokon az európai gyártó opcióként kínálja a fékhűtést biztosító ventilátorokat. A spotterdombról figyelve a Ferihegy forgalmának egy kis szeletét, időnként izgalmas együtt­állásoknak lehetünk szemtanúi: a piacon egymással versenyző hagyományos és fapados légitársaságok gépei tűnnek fel egyszerre egy-egy pillanatra, ami épp elég ahhoz, hogy a fotós megörökítse azokat. A gépek közelsége még arra is alkalmat ad, hogy rajongók integetéssel üdvözöljék a futópálya felé guruló gépek pilótáit, akik gyakran viszonozzák ezt a fotósok legnagyobb örömére. Rövid másfél óra alatt az Air France, az Eurowings, a Helvetic, a Korean, a Lot, a Lufthansa, a Ryanair, a Turkish és a West Atlantic tucatnyi gépe adott randevút egymásnak Dunaújvárostól légvonalban mindössze hatvan kilométerre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában