Utazási körkép

2022.06.22. 19:00

Mehetünk a tengerhez

Horvátország mindig is a magyar nyaralók egyik kedvelt úti céljának számított. Honfitársaink egy része még a pandémia alatt sem mondott le a csodás tengerpartról, a szikrázó napsütésről, a történelmi városokról. A pandémia elmúlt, ám az ukrajnai háború miatt emelkednek az árak. Mi várható az idei szezonban? – tettük fel a kérdést Ivana Hercegnek, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatójának.

duol.hu

Raab szigete még mindig nagyon népszerű Fotó: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Raab szigete még mindig nagyon népszerű Fotó: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

– Tavaly szükség volt PCR-tesztre vagy oltási igazolványra, ha valaki Horvátországba akart utazni. Kell-e az idén ilyesmi? 
– Örömmel mondhatom, hogy idén nem kell sem védettségi igazolvány, sem PCR-teszt az országba lépéshez. Ideális esetben pedig Horvátország jövőre csatlakozhat a schengeni övezethez, ami még könnyebbé teszi az utazást, hiszen megszűnik a határellenőrzés. 
– Hogyan alakulnak idén az árak Horvátországban? 
– Az energiaárak emelkedése, ahogy az egész világon, nálunk is érezteti a hatását. Ám azt gondolom, ameddig a szolgáltatások színvonala eléri a korábbiakat, netán nő is, addig nincs probléma. 
– Mennyit emelkedett a szállások ára? 
– Ezt egyelőre nehéz lenne százalékosan megmondani, hiszen még csak a szezon elején járunk. Az viszont látható, hogy az északi régiókban, amiket könnyebben el lehet érni autóval, a kereslet magasabb – így volt ez a pandémia alatt is –, ami adott esetben nagyobb áremelést is lehetővé tesz. Ezzel szemben a déli országrészek – ahová jellemzően repülővel érkeznek a vendégek – jobban szenvedtek a pandémia alatt, ezért, hogy ne veszítsék el azt a kevés vendéget, sokszor olyan alacsonyra vitték az áraikat, ami már nekik sem érte meg. Biztos vagyok viszont abban, hogy mostanában nem lesz olyan olcsó hely Dubrovnik, mint az elmúlt két évben. Húszszázalékos átlagos emelkedést mondanék a szállások tekintetében. 

– Korábban már hónapokkal az utazás előtt kellett szállást foglalni, ha Horvátországba készült az ember. Most könnyebb szállást találni? 
– Ha biztosra akarnak menni, érdemes most is időben körülnézni. Idén is vannak akciók, és él a last minute lehetősége is, bár ez esetben elég rugalmasnak kell lennie az embernek. A nyáron újra várunk vendégeket nemcsak a szomszédos országokból, de Észak-Európából és az USA-ból is, ahonnan hamarosan közvetlen repülőgépjárat indul Dubrovnikba. 
– A magyarok körében melyek a legnépszerűbb célpontok? 
– A legtöbben a Kvarner-öblöt választják – itt található többek között Krk és Raab szigete, Cirkvenica vagy Opatija. A második legkedveltebb úti cél Isztria, azon belül is a zadari régióban a Vir sziget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában