Az elmulasztott oltásokat szankcionálják

2022.06.13. 11:00

Még mindig súlyos gond a veszettség hazánkban

Évek óta bevett gyakorlat, hogy 12 havonta a hazánkban élő kutyáknak kötelezően, veszettség elleni oltást kell kapniuk. Sok településen éppen ezekben a hetekben zajlik az ebek szervezett vakcinázása.

Hajdú Marianna

Fotó: Shutterstock

Sajnos, még manapság is sok kételkedővel találkozni, akik feleslegesnek tartják a betegség elleni védekezést.

A legfontosabb, amit a veszettségről tudni kell, hogy akár állatot, akár embert fertőz meg, a végkimenetel borzasztó és tragikus. A vírus a központi idegrendszert támadja meg, a kórokozó a fertőzött állatok nyálával terjed az okozott seben, vagy esetleg a bőrön keresztül.

Éppen ezért mindannyiunk közös érdeke a megfelelő védekezés, megelőzés. Van néhány európai ország, ahol az ebek veszettség elleni oltását elég három évente ismételni, de ott a betegség előfordulása is kisebb eséllyel lehetséges. Hazánk ebből a szempontból súlyosabb helyzetben van nyugati szomszédaihoz képest, ez indokolja a gyakoribb ismétlést.

A hazánkban vadon élő állatok gyakran a keleten és délen lévő zöld határokon vándorolnak hozzánk szomszédainktól, ahol szintén súlyos probléma a veszettség. Nehéz ezeket a szabadon élő egyedeket rendszeresen gyógyszerezni, ezért nekünk, kutyatulajdonosoknak kell ezt megtenni és védeni kedvenceink és a magunk egészségét. 

Az egy év alatti kölyköknél, négy hónapos kortól kötelezi az első oltás beadása, ezt hat hónapon belül meg kell ismételni. Egy éves kor felett évente kell ismételni, amit az állatorvosok az oltási könyvben rögzítenek az egyéb oltásokkal együtt.

Aki nem oltatja be kutyáját, komoly pénzbüntetésre számíthat. A macskákra nincs ilyen kötelezettség, de mivel kijáró állatok, ildomos megfontolni oltásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában