Ilyenkor még nem csontos a héja

2022.06.19. 08:00

Jótékony hatású a zölddió-likőr

Olvasóink ajánlásának engedve kipróbáltuk a zölddió-likőr készítését. Annak most, június közepe körül van az ideje.

TBZS

A zölddió-likőr elkészítésének most van itt az ideje. Forrás: Tóth B. Zsuzsa

A különleges italhoz kell tiszta szesz (pálinka vagy vodka), zöld, még puha héjú dió, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, csillag­ánizs, narancs- és citromhéj, valamint cukor vagy méz. Tehetünk bele szegfűborsot és vaníliarudat is. Nagyjából egy kilogramm félbevágott zöld dióhoz egy liternyi szeszt adjunk, egy citrom, egy narancs héját és ízlés szerint a fűszereket a cukor kivételével.

A dió leve megfogja a kezünket, aprításkor dolgozzunk gumikesztyűben. Tegyük egy nagyobb, zárható üvegbe, és tartsuk szobahőmérsékleten, fénytől védve! Lehetőleg naponta rázzuk fel, majd négy-hat héttel később keverjük hoz- zá a cukrot és kóstoljuk meg, megfelel-e az ízlésünknek.

Ennek megfelelően ízesíthetjük tovább és érleljük két hétig, néha megrázva. Aztán szűrőn keresztül szűrjük át, töltsük jól zárható üvegekbe! A továbbiakban tároljuk száraz, sötét és hűvös helyen. A téli hónapok egyik legjobb ajándéka lehet. Ne ijedjünk meg sötét színétől, ez így természetes.

A visszamaradt zöld dióból készíthetünk szirupban eltett zöld diót. Ehhez tegyük kisebb, sterilizált befőttes- üvegekbe, és öntsük le frissen készült cukorsziruppal!

A cukorsziruphoz főzzünk mézsűrűségűre 1/2 kg cukrot 2,5 l vízzel! Az alkoholos, cukros diót száraz gőzben hagyjuk kihűlni, majd, hasonlóan a likőrhöz, felbontásig száraz, sötét, hűvös helyen tároljuk. Érdemes legalább egy kis üveggel eltenni a következő évre is, addigra még kellemesebb lesz az íze.

A Szent Iván napja, azaz június 24-e előtt szedett zöld diónak még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető belőle, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért. Megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában