Ötletek

2022.06.26. 18:00

Így spórolunk mi havi tízezreket

Azt hiszem tényként közölhetjük, hogy elszálltak az árak, emiatt sok család óvatosabban vásárol. Lássuk, hogyan tudunk olcsóbban vásárolni.

Kállai Félix

illusztráció

Fotós: Shutterstock

illusztráció

Fotós: Shutterstock

Készítsünk listát

Talán érdemes ezzel kezdeni. Legyen akár papíron vezetett tételes lista a vásárlásokról és kiadásokról, vagy akár profin megalkotott számítógépes táblázat, a cél ugyanaz; látni a fölösleges havi kiadásokat. Ezen felül több telefonos alkalmazás van, amivel nyomom tudjuk követni a vásárlásainkat, érdemes használni őket. Próbálják ki, meg fognak lepődni. Ez segíteni fog a tudatos vásárlás elsajátításában is.

Ugyanazt olcsóbban

Az élelmiszeren sok pénzt meg lehet takarítani, ha okosan vásárolunk. Mikor megláttam a kedvenc margarinomat közel 800 forintért, csak úgy kerekedett a szemem. Három-négy próbálkozás után megtaláltam az utódját 270-ért. Tejből, olajból sem veszem meg a drágát, nekem tökéletesen megfelel a hatósági áras is. A szalámit rúdban veszem és magam szeletelem, míg korábban megvettem a csomagoltat. Ebből sem a drágát veszem meg, bőven jó az olcsóbb is. Így megmarad a félpénzem. Minden termékből megtalálható az arany középút az ár és a minőség tekintetében. 

Fölösleges kiadások

A modern ember túlfogyaszt és ennek következtében számos betegség kockázatát viseli. A szerényeb és egyben egészségesebb fogyasztási szokások által nem mi, hanem a pénztárcánk kövéredik majd. Egy személyes példa. A havi kólafogasztásunk 15 ezer forintos tétel. Tudom nem mindenki ilyen extrém fogyasztó, mint mi, de mindenki talál olyan nem túl egészséges terméket a vásárlási között, ami sokba kerül havi szinten. Elég, ha a cigarettára és az alkoholra gondolunk. Tudom, nem könnyű ezeket elhagyni, de már a mérséklése is pozitív hozadékkal jár. 

Készítsünk listát 2. 

Jaj, de olcsó, ez is akciós, hú ez nagyon megéri… Ismerős? Megvesszük, pedig nincs is feltétlenül szükség rá. Vásárlás előtt készítsünk listát azokról a termékekről, melyeket le szeretnénk emelni a polcról. Ehhez ragaszkodva el tudjuk kerülni a fölösleges cikkek vásárlását. 

Többet olcsóbban

Akinek lehetősége van tárolni a megvásárolt cikkeket, annak érdemes bevásárolni olyankor, mikor akciós a preferált árú. Igaz, ilyenkor sok pénzt kiadunk, de hosszú távon spórolunk vele.

Vásároljunk drágábban

Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás. A silány termék csak bosszúságot okoz. Gyakran a minőségi árú nem kerül sokkal többe, mint a spórolós, de garantáltan elégedettek leszünk vele. Tartós fogyasztási cikkeknél – véleményem szerint – nem szabad kísérletezni. Ma már az online boltoknál a termékleírás mellett a véleményeket is el lehet olvasni. Az okos más kárán tanul, azaz, ha többen ráfaragtak egy termékre, hiába olcsó, ne vegyük meg. Nem gondoltam volna például, hogy az olcsón vett tévémnél bosszantani fog a reakcióideje. Pedig sokan leírták, hogy nagyon lassú a csatornák betöltési ideje. Öt éve bosszant…

Régi jól bevált tippek

A család havi kiadásai között az első a csekkek befizetése. Ez sohasem maradhat el. 
A havi bevásárlásra fordított összeget heti bontásokban érdemes borítékba rakni, így nem költünk többet a tervezettnél. 
Hó végén, ha marad költekezhetünk. Előre sohasem.
Bármennyi a bevételünk, egy részét különítsük el. Azaz takarékoskodjunk. 
Addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér, azaz ne költsünk erőnk felett.
A pénzt könnyebb megkeresni, mint okosan elkölteni, ezért nem árt megkérdezni magunktól a vásárlás előtt: valóban szükségem van erre?

Összegzés

Mindent kiszámolva a havi spórolós vásárlásokon 25 ezer forint körüli összeget takarítunk meg. Érdemes tehát ésszerűsíteni a bevásárlókosár tartalmát.

  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában