Berögzült rossz

2022.06.30. 12:00

Időrabló szokások, amiken tudunk változtatni

Hajdú Marianna/FMH

Fotó: Shutterstock

Teendőink halogatása a legnagyobb időrabló. Amennyiben nagynak véljük az elvégzendő feladatot, esetleg kevés információval rendelkezünk vele kapcsolatban, hajlamosak vagyunk csak tolni azt magunk előtt. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Vegyük sorra, melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképpen még ma el kell végeznünk! Félő ugyanis, hogy egy határon átlépve a teendők már annyira fölénk magasodnak, hogy nem bírunk el velük. Ekkor érdemes kisebb részekre osztva, egyenként megküzdeni velük.

Ne szakítsuk meg folyton a munkát! A család állandóan telefonon keres, a kollégák az asztalunk mellett szeretnek „csevegni”… Tegyük le a zavaró dolgokat, s egyből hatékonyabban végezhetjük a munkánkat! A telefont halkítsuk le, a csevegéseket a kollégákkal időzítsük a szünetekre! Fontos, hogy környezetünk megértse, a munkánkra kell koncentrálnunk.

A legtöbbször olyan dolgokra is igent mondunk, amelyekre valójában nemet akarnánk. Valahogy mégsem vagyunk képesek egyszerűen csak kimondani a bűvös szót. Pedig nem vállalhatunk extra terhelést, gondoljunk az egyébként is elintézetlen dolgainkra. Ilyen esetekben nem illik a másik felet hamis illúziókba ringatni. Legyünk őszinték, és mondjunk igazat, a feladataink mellett már nincs kapacitásunk pluszt vállalni!

Legyünk határozottabbak! Sokszor képtelenek vagyunk döntéseket hozni. Minél nagyobb a tét, annál nehezebb a döntés. Nem szabad attól tartanunk, hogy a jövőben kiderül, rosszul határoztunk. Vállalnunk kell a kockázatot, hogy esetleg hibás döntést hozunk. Ne ijedjünk meg, döntsünk gyorsan, legyünk hatékonyak! Könnyebb lesz, ha elfogadjuk: sokszor nincsen jó vagy rossz döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában